open-navfaktor-logo
search
UJEDINJENE NACIJE
Guterres pozvao na hitnu akciju: Svijet je suočen s ozbiljnom klimatskom krizom
30.06.2019. u 20:59
get url
text

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je na poduzimanje hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena, ocijenivši da odredbe Pariskog sporazuma o klimi nisu dovoljne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guterres je na Samitu UN-a u Abu Dhabiju pozvao vlade da prestanu s izgradnjom novih elektrana na ugalj do 2020. godine, da u narednoj deceniji za 45 posto smanje emisije gasova s efektom staklene bašte, te da smanje zavisnost od fosilnih goriva.

"Svijet je suočen s ozbiljnom klimatskom krizom", poručio je Guterres.

Generalni sekretar UN-a je pohvalio Pariski sporazum o klimi, ali je naglasio da će se i u slučaju potpunog ispunjenja njegovih odredbi svijet suočiti s katastrofalnim povećanjem temperature za tri stepena do kraja stoljeća.

"Jasno mi je da nemamo vremena za gubljenje. Nažalost, to još uvijek nije jasno onima koji vode naš svijet", poručio je Guterres.

Predložio je da se oporezuju velike industrije i zagađivači koji emituju ugljenik, da se prekine subvencioniranje nafte i gasa i da se do sljedeće godine zaustavi izgradnja svih novih postrojenja za ugalj.

"Borimo se za naše živote. Ali to je bitka koju možemo dobiti", kazao je generalni sekretar UN-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.