open-navfaktor-logo
search
Protesti diljem zemlje
Horor u Španiji: Tijelo djevojčice nađeno vezano sidrom na dnu, sad traže mlađu sestru
Hiljade ljudi u petak navečer izašlo je na proteste diljem Španije izražavajući tugu i bijes nakon što su spasioci na dnu mora kod Tenerifa pronašli tijelo šestogodišnje djevojčice Olivije Gimeno Zimmermann vezano sidrom.
12.06.2021. u 08:48
get url
text
Djevojčica Olivija, Španija
Djevojčica Olivija, Španija

Spasioci nastavljaju potragu za mlađom sestrom, jednogodišnjom Annom, nakon pronalaska tijela njene starije sestre Olivije, a glavni osumnjičeni je njihov otac Tomas Gimeno, koji u aprilu nije vratio djecu majci od koje je rastavljen. On je također nestao, piše Reuters.

Porodica je živjela na Tenerifima, gdje su dužnosnici i lokalni stanovnici minutom šutnje odali počast pred gradskom vijećnicom. Poručili su da se nasilju u porodici mora stati u kraj i zaštititi žene i djecu. Svoj bijes i tugu na protestima iskazali su stanovnici gradova širom Španije.

- Cijela Španija je u šoku, sva naša podrška ide onima čija je bol apsolutno neizdrživa i nepojmljiva, oštro odbacujemo seksističko nasilje, koje neki još negiraju u našoj zemlji - kazao je španski premijer Pedro Sanchez. 

Tijelo male Olivije pronađeno je na dnu mora u sportskoj torbi, privezano sidrom, blizu mjesta gdje je pronađen očev čamac. U blizini je pronađena i jedna prazna sportska torba. Mračne vijesti su majci i rođacima djevojčica prenesene u četvrtak. Vlasti su zatražile pretragu nakon što su na moru pronađene stvari koje su pripadale ocu.

Vjeruje se da je Gimeno (37) odveo dvije djevojčice, Annu i Oliviju, na svoj čamac koji je policija kasnije pronašla na istočnoj obali Tenerifa, na španskim Kanarskim ostrvima. Na čamcu su se nalazili tragovi očeve krvi. Pronađena je i dječija sigurnosna autosjedalica koja pluta morem, a potvrđeno je da je pripadala Anni.

Djeca su bila u posjeti ocu, koji je navodno te noći u telefonskom razgovoru rekao bivšoj supruzi da više nikada neće vidjeti djecu, ali da će se on dobro brinuti o njima. Istražitelji se nadovezuju na teoriju da je Gimenu pomogla jedna ili više osoba da izvrši unaprijed smišljeni plan otmice vlastitih kćerki, prema izvorima koje je citirala novinska agencija Efe.

U operaciji potrage učestvuju specijalizirane zračne i pomorske jedinice. Potraga je složena zbog veličine područja koje se pregledava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.