open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori u FBiH u februaru otkrili 113 neprijavljenih radnika
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u februaru ove godine proveli su 529 inspekcijskih kontrola, odnosno akcija na području Federacije BiH.
02.03.2021. u 15:43
get url
text
get url
text

Ovim kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku djelatnost, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i  prodaje hljeba i peciva i druge uslužne djelatnosti. 

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika nacrno.

 - U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 849 prijavljenih radnika i otkrili 113 neprijavljenih radnika,104 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 34 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa - navode iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćena su 84 objekta i u 268 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 584.700 KM.

Porezna uprava, kako se navodi u saopćenju za javnost, nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.