open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
Investicijski dan BiH u Bursi: Najavljeno ulaganje više desetaka miliona KM
Manifestacija je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje
25.10.2019. u 10:52
get url
text

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) u suradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse (BTSO), počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, organizirala je manifestaciju "Investicijski dan BiH u Bursi", prenosi Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje.

Prisutne turske privrednike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Počasni konzul BiH u Bursi i privrednik Muzafer Cilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u BiH, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavljuje i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnji manjih butik hotela i restorana koji će upotpuniti turističku ponudu BiH. Također, Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO-a i vlasnik kompanije SanPark Otopark, je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parkinga u Sarajevu.

Kao rezultat manifestacije, kompanija Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

-Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetaka miliona KM, a nastaviće se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama učesnicama, posebno kompanijama iz hemijskog i metalo-prerađivačkog sektora - naveli su iz FIPA-e.

Milinić je održao sastanak s Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO-a, na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između bh. i turskih kompanija i privlačenje novih investicija u BiH. Bayazit sarađuje s kompanijama iz BiH, posebno za pronalazak kupaca proizvoda poput malina i drugih kultura.

Iz FIPA-e su istakli da je tokom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano o novim aktivnostima koje će se uskoro organizovati u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i podršci lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i saradnju s investitorima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.