open-navfaktor-logo
search
Nove žrtve
Iranske snage sigurnosti ubile tri osobe tokom protesta u Kurdistanu
Iranske snage sigurnosti ubile su najmanje tri osobe u subotu u zapadnoj pokrajini Kurdistan, tokom posljednjih protesta zbog ubistva kurdske djevojke Mahse Amini u iransko zatvoru, saopćila je grupa za ljudska prava.
19.11.2022. u 15:40
get url
text

Iransko klerikalno čelništvo pod ajatolahom Ali Khameneijem suočava se sa svojim najvećim izazovima od Islamske revolucije 1979.godine,  s dvomjesečnim nasilnim protestima nakon što je Amini nađena mrtva u zatvorskoj ćeliji 16. septembra.

Vlasti su odgovorile nasiljem u kome su prema navodima grupe Iranska ljudska prava (IHR) poginule najmanje 342 osobe, šestero je osuđeno na smrt i više od 15.000 uhapšeno.

U subotu je Hengaw, grupa sa sjedištem u Norveškoj koja nadzire kršenja ljudskih prava u Iranu, saopćila za AFP da su “vladine represivne snage” otvorile vatru na demonstrante u mjestu Divandarreh, i ubile najmanje troje civila.

Demonstranti su ubijeni u 22 od 31 iranske pokrajine, saopćio je IHR, među kojima 123 osobe u pokrajini Sistan-Baluchin i 32 u rodnoj pokrajini Amini, Kurdistanu.

Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog porijekla, preminula je tri dana nakon njenog hapšenja u Teheranu od zloglasne policije za moral zbog navodnog kršenja obaveznog nošenja hidžaba za žene u Islamskoj republici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.