open-navfaktor-logo
search
Tapkanje u mjestu
Istraga ubistva policajaca: Organizovana mafija protiv neorganizovanog sistema
Da li će kako vrijeme odmiče, a istraga ne daje konkretne rezultate, na scenu stupiti pokušaji podmetanja "kukavičjih jaja", odnosno zloupotreba čak i ovog slučaja kako bi pojedinci iz nadležnih institucija "jedni drugima skidali glave"
05.11.2018. u 18:51
get url
text

Jedanaest dana prošlo je od brutalne likvidacije dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a istraga, barem zvanično, još nije dala konkretne rezultate.

Iz policije i kantonalnog tužilaštva, pod čijom palicom se provode sve istražne radnje, osim dosad poznatih činjenica da je priveden i saslušan veći broj osoba, te da su izvršeni pretresi na više lokacija na području Republike Srpske, drugih zvaničnih informacija nema.

Iz Tužilaštva i policije kažu kako je riječ o vrlo kompleksnoj istrazi, koja se odvija u više pravaca. I sve dok je takav slučaj oni neće izlaziti u javnost sa informacijama. 

Ono što je dosad potvrđeno je da se za brutalno ubistvo dvojice policajaca sumnjiče pripadnici automafije, koja već godinama hara Sarajevom, a čiji članovi posljednjih nekoliko godina iskazuju sve veću agresivnost i ne libe se upotrijebiti vatreno oružje prilikom susreta s policijom.

U danima neposredno nakon ubistva policajaca svjedočili smo privođenju velikog broja osoba, najvećim dijelom sa područja Istočnog Sarajeva, koje se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa krađama vozila. Međutim, nakon krim-obrade u prostorijama MUP-a KS, skoro svi su pušteni na slobodu.

Policija saslušala više od 80 potencijalnih osumnjičenih

Zadržano je tek nekoliko osoba koje su uhapšene zbog drugih krivičnih djela, jer je policija "usput" naišla na dokaze koji ih inkriminiraju.

U pritvoru je, a da ima veze s ovim slučajem, zadržan samo Srećko Trifković (33) sa Pala. Kako nam je neposredno nakon njegovog hapšenja potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, Trifković se ne sumnjiči da je direktni izvršilac ubistva, ali se dovodi u vezu s njim. U cilju zaštite istrage, ročište za određivanje pritvora Trifkoviću bilo je zatvoreno za javnost, te nije poznato šta je to što ga tereti za umiješanost u slučaj.

U javnost su u međuvremenu, "procurile" određene poluprovjerene informacije iz istrage, prema kojima je na policajce pucano iz vozila u pokretu, koje se odmah potom udaljilo u pravcu RS-a, gdje mu se izgubio svaki trag. Iz MUP-a je također poluzvanično "procurilo" da se sumnja da su na mjestu događaja bila najmanje dva vozila i nekoliko počinilaca, ali zvanično te informacije niko nije potvrdio.

Zvanično je rečeno tek da ubijeni policajci nisu bili na intervenciji, te da je na njih pucano iz automatskog oružja prije nego što su imali vremena i upaliti rotaciju na vozilu. Napadač je odmah po nailasku patrole u policijsko vozilo sasuo rafal ubivši Šehovića na mjestu, dok je Vujinović preminuo u KCUS-u nakon nekoliko sati borbe za njegov život.

Manjak informacija iz zvaničnih institucija sasvim očekivano rezultirao je pojavom spekulacija u javnosti, a posljednjih nekoliko dana svjedoci smo da se putem pojedinih medija i društvenih mreža plasiraju teorije o umiješanosti policije u cijeli slučaj, zbog čega se sve, navodno, pokušava zataškati.

Spominje se čak i da je na mjestu događaja bilo jedno od policijskih vozila, a da je Trifković podmetnut kao žrtveni jarac koji će na sebe preuzeti odgovornost.

Ovakve informacije najoštrije je danas demantirao komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović, koji nam je kazao kako je riječ o netačnim, neutemeljenim i vrlo zlonamjernim tvrdnjama.

- Takvi napisi nemaju nikakvu utemeljenost i mi to kategorično odbijamo - kazao je Halilović.

Halilović: Kategorički odbacio optužbe na račun MUP-a KS 

Prema njegovim riječima, istraga u koju su uključene sve relevantne institucije i dalje se intenzivno provodi.

- Svi naši kapaciteti su stavljeni na raspolaganje, ne bih sad licitirao koliko je istražitelja iz koje policijske agencije, sve to se provodi shodno nalozima koje dobijaju iz kantonalnog tužilaštva. Što se tiče uprave policije uključen je kompletan Sektor kriminalističke policije, kao i odjeljenja krim-policije po stanicama, te svi policijski službenici koji na bilo koji način mogu dati doprinos da se ovaj slučaj rasvijetli - kazao nam je komesar.

Zanimljivo je da je Halilović na vanrednoj sjednici Skupštine KS na neki način "prozvao" državno Tužilaštvo zbog njihovog neuključivanja u ovaj slučaj, s obzirom na to da se još od 2010. godine krađe vozila u Kantonu Sarajevo vode kao slučajevi organiziranog kriminala, a za koje je ta institucija stvarno nadležna.

Iako je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao da se MUP RS-a odmah stavio na raspolaganje MUP-u KS, činjenica je da bi situacija bila daleko jednostavnija da je odmah prvo jutro istragu slučaja preuzelo Tužilaštvo BiH, a nosilac aktivnosti bi bila SIPA, koja je ovlaštena da postupa na teritoriji cijele BiH.

Svjedoci smo, međutim, da istragom rukovodi kantonalno tužilaštvo, nosilac aktivnosti je MUP KS, dok im asistenciju pružaju SIPA, FUP, OSA i MUP RS-a.

Tužilaštvu BiH poslali smo upit u kojem tražimo da nam odgovore da li planiraju preuzeti istragu ovog slučaja, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Tužilaštvo BiH: Tradicionalno, bez komentara

Nemoguće se u cijeloj ovoj priči oko nadležnosti oteti utisku da nadležne insitucije, pa u krajnjoj liniji i policijske agencije, iako sarađuju, ne vjeruju jedne drugima.

Postavlja se pitanje da li će kako vrijeme odmiče, a istraga ne daje konkretne rezultate, na scenu stupiti pokušaji podmetanja "kukavičjih jaja", odnosno zloupotreba čak i ovog slučaja kako bi pojedinci iz nadležnih institucija "jedni drugima skidali glave".

Ničim izazvan napad na OSA-u već smo imali priliku vidjeti, pa se sad, nakon ovih posljednjih, nimalo naivno plasiranih informacija putem društvenih mreža, javnost s pravom pita kuda sve to vodi.

Činjenica je da trenutna situacija, ovakva kakve jeste, zasad naruku ide samo kriminalcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.