open-navfaktor-logo
search
Optimisti su
Italija ne razmatra nove restriktivne mjere uprkos širenju zaraze
Italijanska vlada ne razmatra nove restriktivne mjere kako bi suzbila širenje zaraze koronavirusom, izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza u novinskom intervjuu u nedjelju, uprkos upornom rastu broja zaraženih tokom proteklih mjesec dana.
23.08.2020. u 12:55
get url
text

Italija, jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja pandmijom, s više od 35.000 preminulih, u subotu je izvjestila o 1.071-om novom slučaju zaraze, nadmašujući 1.000 zaraženih dnevno, po prvi put otkako je vlada ublažila mjere restrikcije u maju.

- Nećemo imati nove restriktivne mjere - izjavio je Speranza za dnevne novine La Stampa, rekavši da se trenutna situacija ne može porediti s onom u februaru i martu, kada se bolest širilia van kontrole i bilo je teško pratiti i izolirati oboljele ljude.

- Optimista sam, iako sam oprezan. Naša nacionalna zdravstvena služba postala je mnogo jača - kazao je.

Speranza je dodao da je Italija udvostručila broj kreveta u jedinicama intenzivne njege.

Cifre novozaraženih značajno su niže od onih registrovanih u Španiji i Francuskoj, i dnevni broj preminulih je malen.

U odvojenom, intervjuu za novine Corriere della Sera, zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa kazala je kako je uvjerena da Italija neće uvesti nove restriktivne mjere širom zemlje, ali nije odbacila restriktivne mjere u regijama u kojima je naglo porastao broj zaraženih, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.