Izložba predstavlja kaligrafske kompozicije naših vrhunskih kaligrafa poput Abdulaha Ajni Hasagića, hfz. Huseina Rakim-ef. Islamovića, Ali Šerif-ef. Faginovića, Muhameda Mujagića, Muhameda Akifa Hadžihusejnovića, kao i jedan broj nepotpisanih kaligrafskih radova. Posjetioci će, između ostalog imati priliku pogledati i nedavno pronađene ispise našeg vrhunskog kaligrafa Abdulaha Ajni Hasagića, a koju javnost do sada nije imala priliku vidjeti.

Prilikom otvaranja izložbe, prisutnima su se obratili direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Načelnik Efendić poželio je dobrodošlicu prisutnima, uz želju da ova godina bude drugačija od prethodne, kada su zbog pandemije koronavirusa Glerija Općine Novi Grad Sarajevo i druge institucije kulture radile u ograničenim uslovima i kapacitetima.

- Znamo da je vrijeme pandemije unijelo mnoge promjene u naše živote, naročito kada su institucije kulture u pitanju, u velikoj mjeri prošla godina je bila godina u kojoj ustanove kulture skoro da nisu radile. Galerija Novi Grad je prošlu godinu radila u ograničenim uslovima, a ove godine se nadam da će biti bolja situacija. Drago mi je da s početka godine imamo jednu ovakvu izuzetno zanimljivu izložbu, jedne od najstarijih kulturnih ustanova u našoj zemlji“, rekao je Efendić, najavivši za neredni period interesantne postavke u Galeriji Novi Grad.

Direktor Lavić je kazao da se izložbom "Zlatni vez", vezu niti saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke sa Općinom Novi Grad Sarajevo, koja traje već petu godinu.

- Možemo je slobodno nazvati zlatnom niti i zlatnim vezom, zato što je ona uspješna, na obostrano zadovoljstvo, a s ciljem da budemo na usluzi građanima grada Sarajeva koji su korisnici i Općine Novi Grad i Gazi Husrev-begove biblioteke. Biblioteka osim rukopisnog fundusa, arhivske građe i drugih biblioteških materijala, posjeduje značajnu zbirku muzejskih artefakata, više od 1.200, a ovo je prilika da dio toga blaga prezentiramo ovdje u Galeriji Općine Novi Grad, gdje će građani Sarajeva i drugi posjetioci, biti u prilici u narednih desetak dana, do 11. februara, vidjeti kaligrafske ispise sedam autora, kaligrafske ispise - posebne vrste umjetnosti, a to je kaligrafija ljudi, naših bh. umjetnika iz 18. i 19. stoljeća, koji su ljubavlju prema pisanoj riječi i dragome Bogu, ispisivali svoje radove, često se i nepotpisujući - rekao je Lavić.

Posebno je istaknuo kaligrafe Huseina Rakim-ef. Islamovića, Abdulaha Ajni Hasagića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva, koji je osim političkog i književnog angažmana, godinama neumorno radio na prikupljanju našega usmenoga blaga. On je ostavio traga i u ovome dijelu kaligrafije, odnosno islamske umjetnosti, ispisavši četiri vrlo vrijedne levhe, dvije se čuvaju u Gazinoj biblioteci, jedna krasi zidove Gazi Husrev-begove džamije, a jedna se nalazi u muzeju Gazi Husrev-beg.

Kada je u pitanju Abdulah Ajni Hasagić, Lavić je kazao da su upravo u Galeriji Općine Novi Grad po prvi put predstavljeni njegovi ispisi, koji su pronađeni prije samo nekolikomjeseci i prvi put su izloženi očima i pažnji naše javnosti.

Ova izuteno vrijedna izložba može se pogledati do 11. februara 2021. godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati.