open-navfaktor-logo
search
Eskalacija
Izrael pokrenuo zračne napade na Liban i Gazu, Hamas pozvao narod da se ujedini u otvorenom sukobu protiv Izraela
Izraelska vojska pokrenula je zračne napade na Liban nekoliko sati nakon što je u petak rano ujutru gađala Pojas Gaze.
07.04.2023. u 09:28
get url
text

Mete su im bile lokacije palestinske grupe otpora Hamas u južnom Libanu i Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da neće dozvoliti Hamasu da "dejstvuje iz Libana" i da "državu Liban smatra odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi sa njene teritorije".

U ranim jutarnjim satima u petak, izraelska vojska je izvela napade na dva tunela u Beit Hanounu i Khan Yunisu i dvije fabrike oružja u Gazi kao odgovor na "Hamasovo kršenje sigurnosti".

Reagujući na izraelske zračne napade u Gazi, Hazem Kassem, glasnogovornik Hamasa, rekao je da Izrael "snosi punu odgovornost" za eskalaciju i agresiju na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu.

Izraelska vojska je objavila upozorenje na Twitteru u kojem se navodi da se sirene oglašavaju na jugu Izraela. Sirene su se oglasile i u gradu Ashkelonu nakon što su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze.

Eskalacija je uslijedila nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Palestinski pokret Hamas saopćio je da je Izrael odgovoran za napade na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu i da su samo odgovorili na napade.

VEZANI TEKST - Izraelska avijacija izvela napade na Gazu, pogođena i dječija bolnica

- Pozivamo naš narod i grupe otpora da se ujedine u otvorenom sukobu protiv okupacije kako bismo odbranili naš Jerusalem i Al-Aksu - objavio je Hamas.

U saopćenju je naglašeno da nastavak izraelskih napada na Gazu, kao i upadi u džamiju Al-Aksa neće Izraelu donijeti sigurnost. U saopćenju brigade Izz ad-Din al-Qassam, oružanog krila Hamasa, navedeno je da su samo uzvratili na izraelske napade na Pojas Gaze.

- Kao odgovor na napade na Gazu, uzvraćamo sistemima protivzračne odbrane i raketama - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.