Ranjen i novinar

Izraelski vojnici pucali na Palestince koji su pokušali probiti blokadu Gaze

Objavljeno: 10.09.2018. u 21:00

Izraelske pomorske snage intervenisale su upotrebom bojevih metaka kako bi spriječile Palestince koji su pokušali probiti blokadu Gaze koju je Izrael nametnuo 2006. godine  

Deseci osoba u 20 čamaca probali su probiti blokadu

Izraelski vojnici su u ponedjeljak koristili bojevu municiju i suzavac protiv Palestinaca koji su morskim putem pokušali prekinuti blokadu Gaze.

Prema posljednjim informacijama, ranjeno je 49 Palestinaca, uključujući i jednog novinara. Lokalni izvori navode da je 10 osoba prebačeno u bolnicu u Gazi.

Ovo je sedmi put da su Palestinci u organizaciji Nacionalnog pokreta za probijanje blokade Gaze pokušali prekinuti blokadu. Oko 20 čamaca sa desecima osoba uz podršku stotina Palestinaca, koji su ostali na obali, zaplovilo je u mediteranske vode kako bi pokušali probiti višegodišnju blokadu.

Izraelske pomorske snage su otvorile vatru prema čamcima kada su se približili izraelskoj morskoj granici.

Šest od sedam graničnih prijelaza u Pojasu Gaze, u kojem živi blizu dva miliona Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije