Suđenje Smiljani Srnec, koja je optužena da je ubila sestru, razotkrilo je danas strategiju njezine obrane, piše Index.hr. Smiljani Srnec na varaždinskom Županijskom sudu, sudi se za ubistvo njene sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo 19 godina nakon ubistva, bilo skriveno u zamrzivaču.

- Činjenice koje zahtijevaju razjašnjenje su: vrijeme kada je žrtva posljednji put viđena živa, ko je lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić, ko je sve živio u porodičnoj kući, ko su bile agresivne osobe u porodici, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo žrtve - rekao je u uvodnoj riječi Krešimir Golubić, advokat optužene Smiljane Srnec.

I dok tužilaštvo tvrdi da je Smiljana Srnec jedina mogla počiniti jedno od najintrigantnijih ubistava posljednjih godina – ne toliko zbog pet udaraca tupim predmetom u lijevu stranu glave, koliko zbog dva desetljeća skrivanja leša u zamrzivaču u porodičnoj kući – strategija je odbrane da baci sumnju na nekog drugog počinitelja.

- Ne može se osuditi Smiljanu Srnec jer ne želi reći ko je ubio njenu sestru - rekao je advokat na početku suđenja te naveo da su u 2000. godine stalno u kući živjeli Smiljana, njen otac Martin, Smiljanina kćerka koja je tada bila sasvim mala djevojčica te povremeno Smiljanina i Jasminina majka Katarina, koja je na više sedmica dolazila s rada u Austriji.

Uz leš su pronađeni i tragovi zasad nepoznate muške osobe pa se krug sumnjivaca, smatra odbrana, mora i dodatno proširiti. Na njima, kažu, nije da otkrivaju ko je počinitelj ubistva, nego tužitelji moraju izvan svake sumnje dokazati da je to upravo optužena Smiljana Srnec. Dakle, uz razumljivo isključenje malene djevojčice, odbrana smatra da su moguće ubice i otac i majka Jasmine Dominić te nepoznata muška osoba.

Sudeći prema smjeru ispitivanja svjedoka koje je provodila obrana, svakog su pitali je li Martin Dominić bio nasilan i je li bio sklon alkoholu, jasno je da sumnju pokušavaju baciti na Martina Dominića. Bacanje takve sumnje za odbranu je iznimno praktično. Martin Dominić je pokojan i ne može se braniti, a ostali članovi porodice iskoristili su mogućnost da kao srodnici ne svjedoče na suđenju. I dok su svjedoci redom iskazivali da je Martin imao običaj napiti se, niko nije izjavio da je ikada napravio ikakav eksces ili pokazivao nasilničke sklonosti.

S druge strane tužilaštvo tek treba predočiti čvrste forenzičke dokaze, a njih nema puno zbog proteka vremena. Imaju tragove s crne plastične vreće kojom je bila zamotana glava ubijene i komadić gumene rukavice. Oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno.

Međutim, da bi odbrana uspjela posijati sumnju, morali bi razumno objasniti zašto nitko osim Smiljane Srnec nije čuo ni vidio Jasminu Dominić od 2000. do 2005. godine kada je konačno prijavljen njen nestanak.

Jasmini Dominić potpuno se izgubio trag 2000. iako je njen nestanak službeno prijavljen tek 16. augusta 2005. Međimurska policija 16. februara ove godine primila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u Novoj ulici, u kući pronađen leš nepoznate osobe. Istoga dana, u večernjim satima, uhapšena je Jasminina sestra Smiljana Srnec.