U izvještaju se spominje i emocionalno zlostavljanje žena, posebno za vrijeme poroda. Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci hiljada žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u porodicama s vjenčanim roditeljima.

Ustanove ovakvog tipa vodile su većim dijelom 20. stoljeća časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve. Finansirala ih je država, a funkcionirale su i kao agencije za usvajanje. Posljednji takav dom zatvorio se 1998.

Prema ženama koje su rodile van braka najgrublje su postupali očevi djece i njihova uža porodica. No takav su stav odobravale i institucije države te crkva.

Komisija za istragu Ustanova za majke i djecu također je istražila navode da su se neka djeca iz domova koristila za ispitivanje djelovanja vakcina, bez pristanka roditelja. Utvrdila je sedam takvih slučajeva testiranja vakcina na djeci, koja su se odvijala od 1934. do 1973.

Bivša štićenica jednog od domova rekla je za NBC News da su je u ustanovi u Corku koristili kao "pokusnog kunića" za vakcine prije nego što ju je 1961. usvojila porodica iz Philadelphije.

U izvještaju se dodaje da ustanove nisu poštivale relevantne regulatorne i etičke standarde toga vremena jer ni majke djece ni njihovi staratelji nisu dali suglasnost za takva ispitivanja, a nisu dobivene ni potrebne dozvole.

U tim su institucijama završavale žene koje su zatrudnjele izvan braka, što je u konzervativnoj Irskoj toga vremena bio tabu. Irska je tradicionalno katolička zemlja, ali su desetljeća skandala i zlostavljanja narušila ugled crkve i oslabila njezin utjecaj.

Premijer Micheal Martin službeno će se izviniti te će pružiti financsjsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u saopćenju. 

- Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece - izjavio je ministar Roderic O'Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna historičarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od "Mother and Baby Homes", zabilježeno je u izvještaju iz 2017. godine.