open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ankari
Kalin: Proces Švedske i Finske za članstvo u NATO-u ne može napredovati ako nisu riješene sigurnosne zabrinutosti Turske
Turska je jasno istakla Švedskoj i Finskoj tokom sastanka u Ankari da njihov zahtjev za članstvo u NATO-u ne može napredovati dok konkretnim koracima i u određenom vremenskom roku ne budu riješene sigurnosne zabrinutosti Ankare, izjavio je glasnogovornik ureda Republike Turske Ibrahim Kalin u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).
25.05.2022. u 21:45
get url
text
get url
text

Ističući da su PKK, YPG i PYD ista teroristička organizacija, Turska je tokom sastanka delegacijama Švedske i Finske iznijela očekivanja o ovom pitanju, rekao je Kalin na konferenciji za medije nakon konsultativnog sastanka koji je trajao skoro pet sati.

Pripadnici PKK-a (koja je u Turskoj, SAD i EU proglašena terorističkom organizacijom) tokom 35 godina svoje terorističke kampanje protiv Turske, usmrtili su više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG/PYD je sirijski ogranak PKK-a.

Kalin je dodao kako Turska očekuje ispravnu implementaciju principa i procedura sa samita NATO-a 1999. godine u vezi s procesom članstva u alijansi.

Naglasio je da Ankara u proteklih deset godina od Švedske i Finske traži izručenja.

Vjeruje kako sigurnosne zabrinutosti članica NATO-a treba riješiti na pravedan način.

Tursku delegaciju predvodili su Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar za vanjske poslove i sigurnost Švedske Oscar Stenstrom i stalni državni sekretar finskog Ministarstva vanjskih poslova Jukka Salovaara s delegacijama.

Švedska i Finska su prošle sedmice zvanično uputile zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon što je Rusija 24. februara pokrenula rat protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, oglasila se o tom pitanju kritizirajući ove zemlje što toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.