open-navfaktor-logo
search
Pokrenuti državni projekat
Kapo: Domaći proizvodi donose ogromne benefite, ne proizvodimo dovoljno sirovina
Porast cijena na globalnom nivou kao posljedica pandemija koronavirusa ukazala je na značaj domaće proizvodnje i korištenje domaćih usluga.
23.02.2022. u 07:10
get url
text

Admir Kapo, predsjednik udruženja Kupujmo i koristimo domaće, kazao je za Faktor kako i bez inflacije ogromne benefite ekonomskom sistemu, ali i cijelom društvu, donosi kupovina domaćih proizvoda i korištenje domaćih usluga. No, u periodu inflacije posebno se može vidjeti značaj domaće proizvodnje.

- Međutim, kada se sistem na neki način posloži i funkcioniše bez problema, mi to nekako zaboravljamo i padamo na reklame stranih brendova kojima dajemo prednost – predočio je on.

On dodaje kako je primjetno da se svijest građana mijenja u pozitivnom smislu, ali da Bosna i Hercegovina ima jedan problem. Kako naglašava, to je činjenica da ne proizvodimo dovoljno sirovina.

- I ovo što bude domaćih proizvoda u BiH, sirovina je ta koja dolazi u većini slučajeva izvan. Skoro 80 posto pšenice mi uvozimo za svoje potrebe – pojasnio je Kapo te dodao da "ako napravite hljeb, taj hljeb nije više domaće radinosti jer nismo mi proizveli tu pšenicu".

Kapo ukazuje kako se još dosta može uraditi da bi se u Bosni i Hercegovini povećala proizvodnju sirovina, te da bi prerada u potpunosti mogla da se osloni na domaće resurse.

Pored raznih kampanja i projekata koje sprovodi Udruženje kako bi podigli svijest građana, prema riječima našeg sagovornika, o ovoj temi trebalo bi pokrenuti kompletan državni projekat.

- Ozbiljne države u svijetu kreću od vrtića, preko sistema obrazovanja, medija, kampanja, te davanja prednosti domaćim proizvodima po tržnim centrima – kazao je Kapo.

Kapo je dodao kako trgovine uvijek nastoje da zarade, no da BiH trenutno dobro stoji kada je u pitanju konkurentnost.

- Prije nekih šest do sedam godina bili smo apsolutno potčinjeni trgovačkim lancima, posebno susednih zemalja, koji su forsirali robu zemalja iz kojih dolaze. Vi ne možete zabraniti šta će oni uvoziti. Mi tada nismo bili spremni da budemo konkurentni. Sada jesmo i preuzeli smo primat. Automatski je uslijedila veća ponuda domaćih proizvoda – rekao je on i dodao da ukoliko "uzmemo proizvode iste kategorije i cijene, sigurno su naše u odnosu na ono što se dovodi u BiH i kvalitetniji i konkuretniji".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.