open-navfaktor-logo
search
Teške riječi
Kardinal Puljić o izborima u BiH: I Hitler je zakonito došao na vlast
Puljić je aludirao "na znak neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić"
14.10.2018. u 20:15
get url
text

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je danas kako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini oduzimaju prava te se to predstavlja kao nešto zakonito, dodajući da je i Hitler na zakonit način stigao na vlast. 

- U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini - rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. godišnjice prvog spomena općine Žepče.

- Puljić je aludirao na najnoviji znak neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je prema izbornom zakonu, proglašenom protivustavnim, u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena - piše Index.hr. 

Nakon izbora 7. oktobra američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack konstatirala je da je izbor Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i u skladu sa ustavom.

Kardinal Puljić je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima pa "neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.