Sirijac Abdulah Mehdi došao je u Sarajevo prvi put kao turista i tada je prepoznao potencijale koje naša zemlja nudi. Zahvaljujući saradnji sa bh. partnerima odlučio je investirati u BiH, ubijeđen da je naša zemlja dobra prilika za pokretanje biznisa.

Osnovao je kompaniju Capital Holding čija je prva velika akvizicija prije nekoliko godina bila kupovina zgrade Poslovni centar Kumrovec izgrađene 2008. godine u naselju Otoka, a koja je osam godina bila prazna. Nakon višemjesečnog istraživanja odlučio je da investira u zgradu, dovrši njenu izgradnju i da započne posao, odnosno da je pretvori u biznis centar Capital Tower.

Osim toga, kompanija je ove godine započela izgradnju luksuznog hotela Cone na Bjelašnici. Riječ je o investiciji vrijednoj 30 miliona maraka, a svečano otvorenje trebalo bi uslijediti na proljeće 2021. Hotel Cone imat će 77 apartmana, 3 studija i 80 soba.

Najnovija investicija Capital Holdinga je kupovina objekta nekadašnjeg Doma penzionera u Nedžarićima za 10,3 miliona KM. Kupovina je obavljena prošle sedmice. Objekat će biti srušen, a na njegovom mjestu gradit će se veliki tržni centar, hotel i poslovna zgrada. Radovi na objektu počet će čim sva papirologija oko prodaje bude završena, piše BiznisInfo.

Okvirni koncept ove investicije postoji, iako još nije poznata njena vrijednost kao ni tačni kapaciteti objekata koji će biti izgrađeni. Osim što investira u nekretnine u BiH, Mehdi je ranije kazao da planira uključiti kompanije iz BiH u obnovu Sirije koja je razorena višegodišnjim ratom. U tom cilju on je obišao veliki broj bh. kompanija iz drvne, metalske i ostalih industrija.

– Posjetio sam mnogobrojne fabrike u BiH u drvnom, metaloprerađivačkom i drugim sektorima koje možemo iskoristiti u budućnosti da bismo obnovili Siriju nakon rata – istakao je ranije Mehdi.