Svojim nervoznim i neuvjerljivim nastupom na današnjoj pres-konferenciji, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković samo je priznao informacije da je podijelio više od pola miliona maraka, netrasparentno, koristeći se svojim "diskrecionim pravom", saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

-Konaković je svojim jutrošnjim izjavama faktički priznao da Vlada KS prebacuje novac njemu, kako bi se izbjegle zakonske procedure i pribjeglo diskrecionom pravu, koje ministarstva nemaju, i time je potvrdio ocjene kritičara ove Vlade. Što se tiče podrške udruženjima, zaslužna udruženja naravno moraju dobiti podršku, ali isključivo sve po zakonu. I Konakoviću mora biti kristalno jasno da te pare nisu njegove, da bih ih on predstavljao kao svoju pomoć. To su novci Kantona i građana koje Vlada treba samo da proslijedi zaslužnim udruženjima, uz što više transparentnosti, a što manje diskrecije - navode iz SDA.

Percepcija o korumpiranosti Fortine vlade, na koju se žali Konaković, posve je, kako dodaju, utemeljena činjenicama koje stalno isplivavaju u javnost o nezakonitom trošenju budžetskog novca, a koje iznose čak i pojedini članovi Vlade.

-Ako Konaković želi da nema takve percepcije, onda treba početi da radi stvari po zakonu, a ne da vrijeđa medije. Kod predsjednika stranke NiP su transparentne samo njegove frustracije, a sve ostalo mu je diskreciono, što je i izvor njegovog neokomunističkog pritiska na medije, zastupnike, ministre i sve ostale koji se usude postaviti osnovana pitanja o tokovima finansija u KS - naveli su iz KO SDA i dodali:

"Što se tiče Konakovićevih napada na državne institucije, s ciljem da skrene pažnju sa svojih nedjela, dovoljno je samo vidjeti da se na tom polju nalazi rame uz rame sa Dodikom i Čovićem, te mu je bolje da iznese javno i diskrecione motive i veze sa političarima iz drugih zemalja, po čijem nalogu i vrši ove prljave poslove".