open-navfaktor-logo
search
Sindikat istražuje
Koja su nelegalna udruženja poslodavaca u RS-u
Predsjednik Sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije Aleksandar Tomić kazao je da su od 10 udruženja poslodavaca, samo tri zvanično registrovana
13.09.2019. u 13:27
get url
text

Poslodavci se nisu odazvali na današnji sastanak s predstavnicima privrednih sindikata u Republici Srpskoj, koji su postavili i pitanje legitimnosti i legalnosti pojedinih udruženja poslodavaca.

- Nažalost, nije došlo do sastanka, iako smo ponudili nekoliko termina, a postavljalo se i pitanje ko je legitiman od poslodavaca da učestvuje u pregovorima o posebnim kolektivnim ugovorima – rekao je predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, navodeći da deset granskih sindikata predstavlja više od 75.000 radinika u realnom sektoru.

Predsjednik Sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije Aleksandar Tomić je dodao da imaju problem da su, od ukupno 10 udruženja poslodavaca, jedino tri zvanično registrovana.

- Saša Trivić, koji se dosad predstavljao kao predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a, nije registrovan da pregovara u oblasti poljoprivredne i prehrambene indistrije. Ni njegov kolega Saša Aćić nije zvanično registrovan – rekao je Tomić.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS-a Vlado Pavlović je rekao da su nedolaskom na sastanak poslodavci poslali poruku i radnicima.

- Čak smo imali posla s nelegalnim predstavnicima – rekao je Pavlović i naveo da će podnijeti krivične prijave za lažno predstavljanje, ukoliko se spomenuti predstavnici pojave kao zvanični pregovarači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.