open-navfaktor-logo
search
Drastične mjere
Koronavirus u Velikoj Britaniji: Uspjeh će biti ako bude manje od 20.000 žrtava
Britanski premijer Boris Johnson pozvao je sve građane da ostanu kod kuće te najavio još strožije mjere u borbi protiv koronavirusa kojim je i sam zaražen.
31.03.2020. u 07:45
get url
text

Iz izolacije im je objasnio da će situacija biti mnogo gora nego sada, i da je to faza kroz koju se mora proći da bi nam svima bilo bolje. Ostanak u kući i stroga pravila socijalnog distanciranja moraju se poštovati jer je to ključ zaustavljanja pandemije.

Koliko gore može biti u Velikoj Britaniji možda najbolje svjedoči upozorenje direktora NHS (Nacionalne zdravstvene organizacije) Stephen Powis koji je rekao da svaki građanin mora dobro odigrati svoju ulogu da broj umrlih od posljedica koronavirusa ne bi prešao cifru od 20.000 žrtava?!

Vladine mjere

Do petka 20. marta britanska vlada se nekako naizgled nonšalantno odnosila prema pandemiji, dijelila je savjete ali ne i naređenja, međutim, sve se naglo promijenilo tada od tog petka kada su zatvorene škole, restorani pabovi... Preporučeno je svima da koliko je to moguće rade od kuće.

Tog dana u Velikoj Britaniji bilo je po podacima www.worldometers.info bilo je 3.983 zaražene osobe te 177 umrla. Nakon toga, zbog nediscipline građana i javnih okupljana preko vikenda, u ponedjeljak 23. marta uvedene su dodatne restriktivne mjere jer se pokazalo da je samo za tri dana broj zaraženih porastao na 6.650 osoba, a broj umrlih se popeo na 335.

Pored ovih mjera koje je vlada donijela iza scene, vodi se rekli bismo očajnička borba s koronavirusom, poduzimaju se drastične mjere koje do sada nisu viđene na ovim prostorima.

Po predviđanjima stručnjaka trenutni bolnički kapaciteti i oko 8.000 respiratora neće moći zadovoljiti potrebe oboljelih od koronavirusa u tom smislu počelo se pretvaranjem pojedinih velikih objekata u bolnice.

Tako se u Londonu poznati "The ExCel exhibition centre" pretvara u bolnicu u kojoj će moći biti smješteno 4.000 pacijenata."NEC Centre" poznati sajamski izložbeni prostor u Birminghamu bit će pretvoren u bolnicu s 5.000 kreveta. Uz to dio aerodromskih prostorija u Birminghamu koji se nalazi uz ovaj sajamski centar bit će pretvoren u veliku mrtvačnicu gdje će se, ukoliko bude potrebe, moći smjestiti 1.500 tijela. "The Convention Complex" u Manchesteru također će biti pretvoren u bolnicu s 1.000 ležajeva. "Wales Principality Stadium" u Cardiffu postaje privremena bolnica u kojoj će se moći liječiti 2.000 pacijenata. FC Watford je, također, svoj stadion stavio na raspolaganje bolnici koja se nalazi uz stadion.

Slične pripreme za veliku bitku s koronom rade se u svim gradovima na Ostrvu.

Pored toga, mnogima je promakla i vijest da je vlada postigla dogovor sa svim privatnim klinikama i ljekarima da u vrijeme krize sve svoje kapacitete stave na raspolaganje NHS i da postanu dio zajedničkog fronta u borbi protiv ove pošasti. Naravno, to isto je uradila i britanska armija koja je svoje ljudske i materijalne potencijale stavila u službu odbrane od koronavirusa. Više od 20.000 vojnika samo u Londonu je uključeno u to.

Uz sve to još početkom marta premijer Boris Johnson je imao sastanak s direktorima značajnih fabrika uključujući Ford, Hondu, Mercedes F1 Team and Rolls Royce i zatražio od njih pomoć u proizvodnji vitalnih proizvoda za borbu protiv koronavirusa uključujući i prijeko potrebne respiratore.

BiH zajednica

Što se tiče bosanskohercegovačke zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu po našim saznanjima za sada nema oboljelih građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Svima nama emotivnu poruku putem svog FB profila poslala je Jasna Lemeš-Filipović, medicinska sestra iz Hertfordshirea koja radi u lokalnoj bolnici i koja je svakodnevno na prvoj liniji borbe koronavirusom:

"Čitam kako su pojedinci nezadovoljni jer su povazdan u kući... Eh, grdne rane... Da ste vidjeli naše pacijente kako se bore za samo jedan dah, sakrili biste se i u mišiju rupu i bili sretni što ste dosad izbjegli tu strahotu. OSTAJTE KUĆI! Kad virus napadne, neki od nas žrtvuju svoje živote da bi spasili vaše!"

Inače, u Velikoj Britaniji do danas je zabilježeno više od 19.522 slučajeva zaraze i više od 1.228 smrtnih slučajeva kod osoba kojima je potvrđeno prisustvo Koronavirusa, a oporavljenih je 135 bolesnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.