open-navfaktor-logo
search
Najveći investitor u BiH
Kunosić: Ukoliko država smanji poreze i doprinose, sve ćemo dodati radnicima Binga na plaće
Najveća domaća poslovna grupacija Bingo Group danas je u Sarajevu održala konferenciju za medije, na kojoj je istaknuto da zapošljavaju oko devet hiljada radnika, a da je u proteklih 30 godina Bingo Group na domaćem tržištu investirao više od 850 miliona maraka.
09.11.2022. u 14:07
get url
text

- Bingo je najveći domaći investitor, a počeo je sa radom u jednoj prodavnici, a sada poslujemo u cijeloj Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu. Uložili smo 850 miliona maraka, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. Novac smo uložili u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj i ljude koji su u fokusu našeg djelovanja. S ljudima smo izgradili najjaču domaću poslovnu grupaciju. U budućnost idemo sa jasnom vizijom i na prvom mjestu su nam naši uposlenici jer zahvaljujući najviše njima Bingo se stalno razvija i širi – kazala je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group.

Maloprodaja je oblast u kojoj se Bingo Group izdvaja kao najveći, sa 220 prodajnih objekata, oko 50 ugostiteljskih objekata i šest tržnih centara u cijeloj BiH. Pored maloprodaje u okviru Bingo Group nalazi se i 13 proizvodnih jedinica, koje djeluju u okviru Binga, ali i kao samostalne fabrike, istaknuto je na konferenciji za medije.

- Naša je vizija razvoj domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta kroz lanac trgovina, ali i kroz spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj poput Dite, Semberke i Majevice. Ovo su kompanije koje smo spasili od stečaja, a sada su izvoznici. Bingo je najveći proizvođač jaja u BiH i pilećeg mesa. Proizvodimo i toaletni papir – istakla je Kunosić.

Sa press konferencije je poručeno da se kupuju domaći proizvodi jer to je jedina garancija da ćemo moći razvijati domaću privredu. Uz to apeluju na državu da je krajnje vrijeme da se omogući rasterećenje privrede u korist većih radničkih plaća.

- Bingo kao najveći poslodavac javno se obavezuje da će svako rasterećenje poreza i doprinosa direktno preusmjeriti u korist radnika, što će rezultirati povećanjem plaća. Uz devet hiljada zaposlenih Bingo ima i na hiljade kooperanata – obećala je direktorica Kunosić.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa, najavila je pokretanje fonda "Srce zajednice".

- Fond se pokreće na inicijativu vlasnika Binga Senada Džambića, koji će pružati novčanu pomoć našim oboljelim uposlenicima, ali i članovima njihovih porodica. Godišnji budžet fonda iznosit će milion maraka, a koji će se pokrenuti 2023. godine - kazala je Bukvarević.

Veliki trgovački njemački lanac Lidl najavio je otvaranje svojih prodavnica i u Bosni i Hercegovini. Da li u Bingu strahuju s obzirom na to da Lidl svoje proizvode nudi po veoma povoljnim cijenama, bilo je jedno od novinarskih pitanja.

- Nama je drago da Lidl otvori svoje prodavnice u BiH. To će biti dobro i za Bingo jer ćemo imati zdravu konkurenciju, a kada imate konkurenciju, onda se više trudite i radite da unaprijedite svoje poslovanje – kazala je direktorica Kunosić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.