open-navfaktor-logo
search
Tri i po tone
Kurbansko meso vozali u kolima Hitne, pokvarilo se, pa ga bacili: Direktor zeničkog doma za stare oslobođen krivnje
Kantonalni sud u Zenici donio je pravosnažnu presudu, kojom je preinačena prvostepena Općinskog suda u Zenici kojom je Kemal Efendić, direktor JU Dom za stara lica Zenica, bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja.
13.06.2022. u 12:34
get url
text
get url
text

Kako je saopćio Kantonalni sud u Zenici, uvažena je žalba optuženog i njegovog branioca, te je ranija presuda preinačena na način da je optuženi oslobođen krivnje.

Efendić se optužnicom Tužilaštva ZDK teretio da je u augustu 2019. godine, u svojstvu direktora Doma, postupao suprotno interesima ustanove kojom je rukovodio, tako što je, znajući da nije pripremio uvjete za prijem doniranog kurbanskog mesa, svjesno donio odluku o njegovom prijemu.

Treretio se da prethodno nije osigurao dovoljno hladnjača za duboko zamrzavanje mesa kako se ne bi pokvarilo, niti adekvatnih vozila sa hladnjačom za prijevoz primljenog mesa, iako je u to vrijeme bila izuzeto visoka temperatura zraka.

Na osnovu njegove odluke, Dom je 11. augusta primio donacije kurbanskog mesa od građana, koje je odlagano u garaži, da bi po prikupljanju određene količine mesa ono vozilom Hitne pomoći JU Dom za starija lica u dvije ture prevezeno u hladnjaču privatne firme u Žepču.

Drugi dan Bajrama, 12. augusta, kada su primljene veće količine kurbanskog mesa koje su i dalje ostavljane u garaži, angažovao je još jedan obični kombi, kojim je, kao i vozilom Hitne pomoći, nastavljen odvoz mesa u hladnjaču iste firme.

Međutim, nakon toga ga je D. M. upoznao sa činjenicom da meso koje je on odvezao u dvije ture dan ranije nije zamrznuto, te je Efendić otišao u Žepče i pronašao pokretnu hladnjaču u koju je pretovareno meso iz kombija.

- Naredio je D. M. da zajedno s njim vozilom Hitne pomoći to meso vozi na područje Zavidovića kod NN lica i istovare to meso u hladnjaču, da bi po povratku u firmu u Žepču izdvojili oko 500 kilograma mesa koje se pokvarilo. Pokvareno meso natovarili su u kola Hitne pomoći, te je on naložio da se ono odveze i baci u rijeku Bosnu na lokaciji Želeća, što je i učinjeno - navedeno je u optužnici.

Dalje se u otužnici navodi da je trećeg dana Bajrama (13. august 2019.) naredio D. M. da sa pomoćnim radnicima odu do firme iz Žepča i da meso iz pokretne hladnjače pretovare u hladnjaču, da bi oni po dolasku ustanovili da se širi neprijatan miris iz pokretne hladnjače.

- Kada je D. M. otvorio hladnjaču, vidio je da meso nije zamrznuto, o čemu je odmah obavijestio njega i rekao mu da pod hitno nađe šok hladnjaču, koju je on našao kod privatnog obrtnika K. N. i došao u Žepče, a D. M. je sa kolima Hitne pomoći poslao po meso koje su prethodnog dana ostavili u hladnjači na području Zavidovića, koje je utovareno i zajedno sa kombi vozilom u koje je natovareno meso iz pokretne hladnjače odvezli u selo Gorica gdje su istovarili u hladnjaču oko tri tone kurbanskog mesa - navedeno je u optužnici.

Sutradan, međutim, opisuje se dalje u optužnici, konstatovali su da je meso pokvareno, pa je on naredio da se ono vozi na Mošćanicu i zakopa, za što je angažovao radnike i bager koji su pokvareno meso zakopali.

Tako da je bilo ukupno pokvarenog mesa u količini od 3.500 kilograma, čime je ovakvim radnjama nanio štetu JU Dom za stara lica Zenica Zenica u iznosu od 31.500 KM, čime bi, da je proglašen krivim, počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Međutim, kako je precizirano u presudi, Efendić je oslobođen krivnje na osnovu člana 299, tačka a. ZKP-a FBiH, odnosno jer "djelo za koje se optužuje zakonom nije proopisano kao krivično djelo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.