- Nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima u Republici Kosovo, nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima ni u 20. pa ni u 19. stoljeću. Ovim zahtjevima pokazuju da su ostali u devetnaestom i dvadesetom stoljeću. Naravno, NATO će biti protiv, a oni također dobro razumiju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da će ih dovesti u našu zemlju, nemaju gdje doći na Kosovo. Tako da je to više izraz njihove nemoći nego njihove moći - rekao je Kurti, prenese prištinski mediji.

Prema njegovim riječima, kosovske vlasti su u stalnoj komunikaciji s KFOR-om i postavljene barikade se neće još dugo tolerirati.

Deseti je dan barikada na sjeveru Kosova, a noć je protekla mirno nakon što su u nedjelju protestovale ultradesničarske skupine sa srpske strane na graničnom prijelazu Jarinje, a KFOR-a s kosovske strane tog prijelaza postavio bodljikavu žicu.

Direktor srpskog Ureda za Kosovo Petar Petković kazao je da su danas razbijena četiri izloga trgovina u vlasništvu Srba u etnički mješovitom naselju Bošnjačka Mahala, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

- Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu i zato je potrebno da KFOR hitno stane u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu - kazao je Petković.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojačanom diplomatijom nastoje obuzdati retoriku i stajališta dviju strana te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem i pravno obvezujućim sporazumom.