open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
Lideri G20 izdvajat će 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama
Lideri najvećih svjetskih ekonomija obavezali su se da će postići neutralnost ugljika "do ili oko sredine stoljeća" na dvodnevnom samitu koji danas završava, a koji je postavio temelje za klimatsku konferenciju UN-a u Glasgowu u Škotskoj.
31.10.2021. u 15:44
get url
text

Prema završnom saopćenju, lideri Grupe 20 također su se složili prekinuti javno finansiranje proizvodnje električne energije iz ugljena u inostranstvu, ali nisu postavili cilj za postepeno ukidanje ugljena u zemlji - jasno priznanje zemljama ovisnim o uglju uključujući Kinu i Indiju što je bio i jedna vrsta udarca Velikoj Britaniji koja se nadala čvršćim obavezama uoči sastanka u Glasgowu, prenosi AP.

Zemlje članice G20 predstavljaju više od tri četvrtine svjetskih emisija stakleničkih plinova, a domaćin samita Italija tražila je čvrste ciljeve o tome kako smanjiti emisije, pomažući siromašnim zemljama u suočavanju s porastom temperatura.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je liderima na posljednjoj radnoj sjednici u nedjelju da je potrebno postaviti dugoročne ciljeve i napraviti kratkoročne promjene kako bi ih postigli.

Prema saopćenju, G20 je ponovo potvrdio prijašnje obaveze bogatih zemalja da mobilizuju 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama u suočavanju s klimatskim promjenama i obavezao se povećati finansiranje kako bi im se pomoglo u procesu prilagođavanja.

Klimatske aktivistice Greta Thunberg i Vanessa Nakate objavile su otvoreno pismo medijima pred kraj G20 samita, naglašavajući tri temeljna aspekta klimatske krize koja se često umanjuje: da vrijeme istječe, da svako rješenje mora osigurati pravdu ljudi koji su najviše pogođeni klimatskim promjenama, te da se najveći zagađivači često kriju iza nepotpunih statistika o svojim stvarnim emisijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.