open-navfaktor-logo
search
Kontrola
Macron najavio zabranu dolaska stranih imama, želi da se školuju u Francuskoj
Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će ograničiti druge zemlje da šalju imame i islamske učitelje u Francusku, što je, kako je rekao, pokušaj sprječavanja "separatizma".
19.02.2020. u 09:19
get url
text

Macron je rekao da će postepeno zaustaviti praksu u kojoj strane zemlje, uključujući Alžir, Maroko i Tursku, raspoređuju imame u Francusku da propovijedaju u džamijama.

- Ovaj kraj ovakvog islamskog sistema izuzetno je važan za suzbijanje stranog utjecaja i osiguravanje da svi poštuju zakone republike - rekao je Macron na konferenciji za novinare tokom posjete gradu Mulhouseu.

Macron je rekao da je njegova administracija zatražila od Francuskog muslimanskog vijeća (CFCM), tijela koje predstavlja islam u Francuskoj, da se umjesto toga usredotoče na obuku imama na francuskom teritoriju, te da govore na francuskom jeziku i da ne šire radikalne islamističke stavove.

Prema Macronu, u Francusku se svake godine pošalje 300 imama. Onima koji dođu,2020. godina bila bi posljednja prilika za ulazak.

- Problem je kada se neki u ime religije žele odvojiti od Republike i zbog toga ne poštuju njene zakone - rekao je Macron.

Francuska trenutno ima sporazume s devet zemalja prema kojima njihove vlade mogu poslati nastavnike u francuske škole kako bi učenici izvorno iz tih zemalja poučavali kulturu i jezik, bez ikakvog nadzora francuskih vlasti.

Macron je rekao da će umjesto toga Francuska uspostaviti bilateralne sporazume s drugim zemljama kako bi francuske vlasti mogle imati kontrolu nad časovima i njihovim sadržajem od septembra.

Dodao je da se priprema novi zakon koji će omogućiti transparentnost u načinu finansiranja džamija.

- Džamije koje se finansiraju transparentno sa imamima koji su učili u Francuskoj i poštujući republikanske vrijednosti i načela. Tako ćemo stvoriti uvjete kako bi muslimani u Francuskoj mogli slobodno prakticirati svoju religiju - rekao je Macron.

Jedina zemlja s kojom Francuska nije postigla sporazum o novim mjerama bila je Turska.

- Turska se danas može odlučiti slijediti taj put s nama ili ne, ali neću dopustiti da bilo koja strana zemlja hrani kulturni, vjerski ili identitetski separatizam na tlu naše Republike - rekao je Macron, te je dodao da "ne mogu imati turski zakon na tlu Francuske".

Macron je u utorak također rekao da će prekinuti praksu da francuskim studentima predaju nastavnici koje plaćaju strane vlade, piše DW

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.