open-navfaktor-logo
search
Sporazumi
Mađarska i Rusija dogovorile novu cijenu gasa i isporuku preko Srbije i Austrije
Mađarska i Rusija postigle su dogovor o svim uvjetima novog dugoročnog sporazuma o snabdijevanju gasom koji će stupiti na snagu 1. oktobra, objavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.
30.08.2021. u 18:16
get url
text

Sporazum s Gazpromom sklopljen je na 15 godina, s mogućnošću izmjene kupljenih količina gasa nakon 10 godina, dodao je mađarski ministar u objavi na Facebooku.

- Dogovorili smo se i o cijeni i ona je puno povoljnija od cijene koju smo plaćali prema sporazumu koji je Mađarska potpisala 1995., a sada istječe - napisao je Szijjarto, ne navodeći detalje.

Dodao je da će sporazum biti potpisan do kraja septembra. Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina, 3,5 milijardi preko Srbije i milijardu preko Austrije.

Szijjarto je rekao da će većina isporuka prema novom ugovoru stizati putem novog interkonektora na srbijanskoj granici koji će početi s radom do oktobra.

Ruska kompanija potvrdila je da su se sastali s mađarskim ministrom vanjskih poslova, ali nije navela detalje sastanka.

- Strane su razmatrale ključna pitanja i perspektive saradnje u sferi prirodnog gasa, uključujući isporuke gasa Mađarskoj - navodi Gazprom u saopćenju.

Mađarska je do sada većinu uvezenog gasa nabavljala u Rusiji koji je stizao plinovodom preko Ukrajine, a proteklih je godina diverzificirala uvoz, otvorivši prekogranične interkonektore s većinom susjednih zemalja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.