Iako je godina bila izuzetno sušna, poljoprivrednik iz Pećigrada Emir Muhamedagić ističe kako je zadovoljan ovogodišnjim prinosima maline. Na pet duluma ubrao je 4.600 kilograma, maline je odmah prodao dobavljaču, dio novca je dobio, a ostatak čeka dok otkupljivač proda robu.

- Mi smo dobili akontaciju u vrijednosti pet maraka, i mislim da je ovaj otkupljivač jedini u BiH koji je dao toliko para unaprijed. Ostalo ćemo dobiti kada on proda maline, a nije ih jednostavno prodati sada u vrijeme ove krize i rata. Ne brinem se uopće da ćemo biti isplaćeni - kaže Muhamedagić.

Ministar poljoprivrede Unsko-sanskog kantona Sulejman Kulenović kaže da se, prema nezvaničnim podacima, radi o dogovoru između proizvođača i otkupljivača koji je zapeo u pogledu konačne cijene otkupa koja je dogovorena na početku godine.

- Problem je to što su na početku pojedini otkupljivači iz entiteta Republika Srpka ponudili otkupnu cijenu u visini od 10 KM. Na to su naši otkupljivači garantovali da će cijena biti između 8,5-9 KM i dali su jedan dio avansa, a onda se desila ekonomska kriza u regionu i potražnja za malinom je opala. Turska koja je veliki otkupljivač maline iz Azerbejdžana dobiva malinu po 3,40 eura, Njemačka iz Poljske dobiva malinu po 3,80 eura, a naši koliko sam upoznat, nemaju još dogovorene cijene ni sa kim i maline stoje u hladnjacima - navodi ministar Kulenović.

Dodaje kako se Ministarstvo ne može miješati u odnos otkupljivač-proizvođač i da je na njima samo da se pobrinu za isplatu poticaja koji ove godine na području Unsko-sanskog kantona iznose 0,70. KM po kilogramu.  

Konkretno, kada je u pitanju problem u vezi sa cijenom maline, Kulenović pojašnjava kako je proizvođači nemaju potpisane ugovore sa otkupljivačima te da je iz tog razloga nemoguće utjecati na otkupljivača kada je u pitanju cijena ostatka avansa.

- Cijena je pala i ne vjerujem da će tu cijenu od 8-9 KM iko da isplati, osim onima koji su ugovorom pokriveni pa će sudski to tražiti - kaže Kulenović

Ako otkupljivači dobro prodaju malinu i proizvođači će dobiti bolju cijenu. Međutim, ako prodaja bude slaba i cijena niska, onda će i proizvođači dobiti slabiju cijenu.

Ove godine su berači plaćani dvije marke po kilogramu, plus troškovi navodnjavanja i đubriva, tako da i proizvođači traže da im se isplati dogovorena cijena. U suprotnom, uloženi trud im se neće isplatiti.