open-navfaktor-logo
search
Centralna banka
Međunarodne agencije potvrdile kreditni rejting Bosne i Hercegovine
Međunarodna rejting agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B3 sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.
02.09.2021. u 13:34
get url
text

- Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave - saopćeno je iz te finansijske institucije.

Fiskalna snaga zemlje je, kako se dodaje,  ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga.

- Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti.Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi. Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje - ističu iz CBBiH. 

Također, navode iz CBBiH,  međunarodna rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

- Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski utjecaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu pomenutim faktorima rizika.  U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH - kaže se u saopćenju CBBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.