open-navfaktor-logo
search
Legendarni golgeter
Meho Kodro za Faktor: Bajević je osoba koja može naći formulu da nas odvede na EP
Mislim da Velež ima i kvaliteta i kapaciteta da se održi tu gdje je sada, i čak da razmišljamo o nekim ozbiljnijim stvarima kada se završi ova stabilizacija koja se dešava ove godine- govori Kodro
22.12.2019. u 18:54
get url
text

Meho Kodro, legendarni mostarski golgeter, nekadašnji napadač Barcelone i naš najmlađi selektor u historiji, koji je na čelo reprezentacije BiH sjeo u 41. godini, jedan je od nogometnih stručnjaka koji je pozdravio i pozitivno ocijenio izbor Duška Bajevića za novog čelnika bh. reprezentacije.

- Imam veliki respekt prema Dušku, prema onome što je učinio u i prema njegovoj ulozi u fudbalu. On je bio moj prvi profesionalni trener i apsolutno podržavam to što je izabran za selektora. Nadam se da će odraditi dobro sve što se od njega očekuje i želim mu svu sreću. Mislim da je sada teško naći bolju osobu i, na neki način, da je pravi momenat da on bude taj koji će da pomogne reprezentaciji BiH da ode na Evropsko prvenstvo. On je dugo godina u fudbalu, posljednjih godina je uz reprezentaciju i vrlo dobro poznaje situaciju unutar nje. Imajući u vidu da poznaje fudbal i sve što se dešava u njemu, da je pratio naše kvalifikacije, mislim da je osoba koja može na neki način da nađe neku formulu da nas odvede na EP- kaže Kodro na početku razgovora za Faktor.

Rođeni Mostarac koji je karijeru počeo u Veležu i dan danas je miljenik fudbalskih fanova širom naše zemlje. Tako je u Doboju otvoren kafić koji nosi njegovo ime.

- Znam za tu priču. Dok sam bio trener Sarajeva čak sam bio u tom kafiću, sjedio sam sa tom nekom rajom. Mislim da su čak bili i vlasnici kafića, proveli smo neko vrijeme u razgovoru - prisjetio se legendarni nogometaš.

Talent u igri s loptom naslijedio je njegov sin Kenan, trenutni napadač bh. reprezentacije koji izvrsne partije daje u dresu Athletic Bilbaoa, a večeras igra u utakmici matičnog kluba protiv velikog Real Madrida.

- Postoji mogućnost da večeras budem na stadionu Santiago Bernabeu. Utakmica je definitivno teška, Real Madrid je prije tri dana odigrao tešku utakmicu u derbiju i prilično su se istrošili, ali su oni ekipa koja je navikla da svaka tri ili četiri dana igra utakmice. Ako postoji dobar momenat da se igra s njima, to je sada. Sve je otvoreno, Real Madrid je favorit, ali, zašto da ne razmišljati da Athletic Bilbao može napraviti dobar rezultat i da će Kenan biti taj koji će dati gol - govori Meho.

Kako kaže, Kenanu je činjenica da je nasljednik velikog fudbalskog imena uvijek bila otežavajuća okolnost u bavljenju fudbalom.

- Uvijek je postojalo to upoređivanje sa mnom i stavljanje imena u kontekst svega što radi, što mu je otežavalo stvari u fudbalu. Ali, šta se može, to je njegova sudbina da bude to što jeste i da se stvari dešavaju kako se dešavaju. Dosta puta sam pričao sa njim na tu temu, a on je to shvatio kao nešto normalno i kao dio njegove fudbalske priče. Mislim da on uopće nema problema da se nosi sa tim stvarima- podcrtava bivši fudbaler.

Iako živi u Španiji, često dolazi u Mostar, u kojem je posljednji put bio prošle sedmice, ali zbog obaveza se zadržao samo dva dana. Puno mu znače pozitivni pomaci u igri Veleža, ali i u drugim stvarima vezanim za klub.

- Sada se dešava ta fina priča s Veležom, posljednje dvije- tri, a naročito ove godine, i u Premier ligi, ali i načinu na koji se odgovara izazovima koji su pred klubom. Sve nas to čini zadovoljnim i ponosnim. Tako treba da se nastavi. Mislim da Velež ima i kvaliteta i kapaciteta da se održi tu gdje je sada, i čak da razmišljamo o nekim ozbiljnijim stvarima kada se završi ova stabilizacija koja se dešava ove godine- govori Kodro.

Posljednji trenerski angažman imao je u drugoj ligi Švicarske, gdje je od decembra 2016. do marta 2018. godine vodio ekipu Servettea.

- U iščekivanju nove nogometne ponude trenutno se bavim nekim drugim stvarima vezanim za sport, kao i sportskim savjetovanjem. S druge strane, postoje neki poslovi koje radim tu u San Sebastianu gdje živim, a koji nemaju veze sa sportom - govori bivši napadač katalonskog kluba koji je u bogatoj karijeri imao čast da nosi dres Real Sociedada, a igrao je i za Tenerife, Deportivo Alaves te Maccabi Tel-Aviv.
Za kraj razgovora osvrnuo se na aktuelno špansko prvenstvo, koje je ove godine izuzetno uzbudljivo.

- I ove godine glavni favoriti su Barcelona i Real Madrid, i najvjerovatnije da će oni biti ti koji će na kraju završiti kao pobjednici. Sve ostalo bi bilo iznenađenje. Mislim da ove godine ni Athletico Madrid nije kao što je bio posljednjih godina i baš iz tog razloga, mada je i Sevilla tu blizu, a u nekom momentu čak i Valencia, ja mislim da su definitivni favoriti za osvajanje prvenstva ove godine u Španiji Barcelona ili Real Madrid, bez obzira na njihov ne tako dobar početak na prvenstvu - zaključuje Kodro.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.