open-navfaktor-logo
search
Intervencija Sindikata
Menadžment ArcelorMittal Zenica odustao od slanja na čekanje dvije hiljade radnika
Uprava kompanije ArcelorMittal Zenica, koja je, pod izgovorom da je trenutno teška situacija u kompaniji, krajem prošlog mjeseca najavila da će u junu poslati na čekanje oko dvije hiljade svojih radnika, nakon intervencije Sindikata AMZ-a jučer su odustali od realizacije te odluke.
25.05.2023. u 11:10
get url
text
get url
text

Sindikalni predstavnici istakli su kako je pomenuta odluka nezakonita, a o svemu su, kako je danas na pres-konferenciji kazao predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić, razgovarali resornim federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, koji je dao načelnu podršku zahtjevima sindikata.

Čekanjem su trebali biti obuhvaćeni radnici svih departmana, osim Koksare, zbog specifičnosti režima rada tog departmana.

- Stav Sindikata bio je da nikada nećemo podržati čekanje, jer to nigdje u zakonu i ne postoji. Uprava je, na našu inicijativu, povukla tu odluku i čekanja neće biti. Rješenje se našlo u tome da radnici koji nisu koristili prvi dio godine, da ga iskoriste u narednom periodu, a da se ne diraju kolege koje su već koristile prvi dio godine – rekao je predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić.

On je istakako kako radnici vrijedno rade te da nije njihov problem što nadležne službe kompanije nisu uspjele prodati svu proizvedenu robu, koja je na skladištima. Podsjetio je kako su protekle dvije godine poslovali s oko 270 miliona maraka čiste dobiti.

Predsjednik Samostalnog sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović istaknuo je kako je ovakav ishod dokaz kolika je moć i važna uloga sindikata u zaštiti radničkih prava.

Posumnjali su, dodao je, da je ovakva odluka donesena zbog nastupajućeg pregovora o Kolektivnom ugovoru za tu kompaniju, a koji ističe 31. maja. Prijedlog ugovora, dodao je, dostavili su još 26. aprila te su zahtijevali značajno povećanje plaće.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.