open-navfaktor-logo
search
Bivši direktor
Mijo Brajković kaže da je "Aluminij" ostavio sa 100 miliona maraka na računu
Kazao je kako je kompaniju, kada je otišao u penziju 30. aprila 2009. godine, ostavio na zdravim nogama, pozitivnog poslovanja i bez i jednog neizmirenog dospjelog duga
20.07.2019. u 21:14
get url
text

Bivši direktor "Aluminija" Mijo Brajković uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže kako je njegov jedini "grijeh" što je mostarsku kompaniju ostavio s 100 miliona maraka na računu.

Ocijenio je kako je kompaniju, kada je otišao u penziju 30. aprila 2009. godine, ostavio na zdravim nogama, pozitivnog poslovanja i bez i jednog neizmirenog dospjelog duga.

Također se osvrnuo i na zamjenu stanova, otpremninu i nagrade, kazavši kako je odluku o zamjeni stanova, kao i odluku o nagradama donio Nadzorni odbor mostarske kompanije, dok je odluku o otpremnini dobio po odlasku u penziju na osnovu Pravilnika „Aluminija“ i Ugovora o radu.

Što se tiče poklona, Brajković tvrdi da su oni bili isključivo iz domena reprezentacije te da je o reprezentaciji odluku donosila Skupština dioničara.

Vjerovatno su procijenili da shodno ugledu „Aluminija“ i i svjetskih firmi s kojima je radio nije primjereno donijeti „drvenu čaplju“ kao poklon, naveo je bivši direktor „Aluminija.“

- Nakon nekoliko godina stvaranja gubitaka dolazi Federalna finansijska policija, pretpostavljam, da istraži razloge negativnog poslovanja u "Aluminiju." Međutim, istraga Finansijske policije je započela sa 1997. godinom, kako bi se dokazao navodni kriminal u "Aluminiju" od početka njegovog rada i mene kao navodnog nositelja "kriminala" se neslućenom medijskom hajkom kroz niz godina u sarajevskim medijima, sa jasnom političkom podlogom, htjelo diskvalificirati - ističe Brajković.

Dodao je kako je jedino što je Finansijska policija uspjela pronaći zamjena stana i troškovi reprezentacije.

- Ponosan sam što su mi to jedine „greške“ u mome skoro četrdesetogodišnjem radu u "Aluminiju." Možda da nije bilo tih mojih "grijeha" na računu bih ostavio 100 miliona i nešto sitno KM - ustvrdio je Brajković.

Na kraju je zamolio javnost, ponajprije dioničare, kao i radnike da svoje napore, kako je kazao, usmjere na otkrivanje uzroka i pravih krivaca koji su napravili dug od 400 miliona i potrošili 100 miliona maraka zatečenih na računu "Aluminija."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.