open-navfaktor-logo
search
Spremnost za dijalog
Ministar odbrane Turske Akar o napetostima na Sredozemlju: Macron dodaje ulje na vatru
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar je, govoreći o napetostima na istočnom Sredozemlju, poručio kako francuski predsjednik Emmanuel Macron dodaje ulje na vatru, otežavajući tako rješavanje problema.
18.09.2020. u 13:57
get url
text
get url
text

Akar je za britansku televiziju "Channel 4" govorio o aktuelnim dešavanjima, između ostalog i o napetostima na Istočnom Mediteranu. 

Prokomentariso je izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona protiv Turske te poručio kako se Turska zalaže za mir i dijalog i da ulaže napore na tom planu. 

- Poštovani Macron trči za odreženim ciljevima kako bi prikrio vlastite probleme. Dolazi s udaljenosti od hiljadu kilometara kako bi za sebe pronašao ulogu na Istočnom Sredozemlju. To nije ispravno. Mi štitimo svoja prava i kazali smo da smo spremni na dijalog s našim susjedom Grčkom, to ćemo isticati i dalje - rekao je Akar. 

Podvukao je kako, s druge strane, uporno pominjanje sankcija predstavlja prijeteći jezik i nema nikakve svrhe osim daljeg širenja napetosti, ne doprinosi rješenju. 

- EU ne određuje i ne mijenja pravila na Istočnom Mediteranu niti je ovlaštena da određuje granice. To se mora znati i vidjeti. Ovdje se moramo držati svih pravila univerzalnog zakona, a ne kretati se prema vlastitom nahođenju. Poštovani Macron dodaje ulje na vatru, otežavajući rješavanje problema. Macron je taj koji sanja. Pokušava preuzeti ulogu Napoleona, koji je umro prije dva stoljeća, ali svi svjedočimo tome da on to nije u stanju - poručio je Akar. 

Naveo je kako Turska na Mediteranu ima obalu od oko 2.000 kilometara te kako je Grčka naoružala neke otoke u Egeju kršeći međunarodno pravo. 

- Ako to nije kršenje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora, šta je onda? Ako to nije prijetnja po nas, šta je onda? Šta je to ako nije udarac da dobrosusjedske odnose? Pred svim tim se zatvaraju oči, a naši susjedi Grci na vrlo egoističan način govore o svojim pravima. Njihov stav je da ni po koju cijenu ne priznaju naša prava. Takvo nešto je nemoguće - poručio je Akar. 

Govoreći i o pregovorima u NATO-u, Akar je poručio: "Naši susjedi Grci nisu voljni i usporavaju ta pitanja s nekim preduvjetima. Podržavamo sastanke do kraja." 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.