open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Ministar Raab nakon odluke: Karadžić je jedna od rijetkih osoba koja je proglašena krivim za genocid
Ratni zločinac Radovan Karadžić doživotnu kaznu zatvora služit će u Velikoj Britaniji. Oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.
12.05.2021. u 17:50
get url
text
Dominic Raab

On je naveo da bi se morali ponositi činjenicom da je, od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura Karadžićevo hapšenje, do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Radovan Karadžić doživotnu kaznu služit će u Velikoj Britaniji

- Radovan Karadžić je jedna od rijetkih osoba koja je proglašena krivom za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u procesuiranju opsade Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile - navodi se u izjavi Raaba, prenosi Birn BiH.

Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim zaa genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.