Zaštita domaćeg

Ministar Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske

Objavljeno: 19.08.2019. u 12:59

Domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija, ističu iz Ministarstva

Mirko Šarović

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH  ograničila je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Ovu odluku ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je s ciljem zaštite domaće industrije, saopćilo je Ministarstvo.

-Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju - izjavio je ministar Šarović.

Mjera o zabrani uvoza posebno je važna ako se zna da,  uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske, dodaju iz Ministarstva.

-Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je preko 9.000 tona  mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije - saopćilo je Ministarstvo.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije