open-navfaktor-logo
search
Pozitivan napredak
Ministar vanjskih poslova Finske: Mislimo da će se moći riješiti problemi koje je iznijela Turska
 Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto komentarisao je proces i zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u te kazao kako razgovori s Turskom napreduju pozitivno i bit će nastavljeni, javlja Anadolu Agency (AA).
27.05.2022. u 22:21
get url
text

Haavisto se u Washingtonu sastao s ministrom vanjskih poslova SAD-a Antonyjem Blinkenom nakon čega je komentarisao procese Finske i Švedske na putu ka NATO-u.

Dodao je kako je u posljednje vrijeme dva puta posjetio Tursku.

- Mi ozbiljno shvatamo zabrinutosti svih članova NATO-a uključujući Tursku. Trenutno nastojimo kroz jasan, direktan i konstruktivan dijalog s Turskom utvrditi ova pitanja - kazao je Haavisto.

Istakao je kako su delegacije Švedske i Finske održale sastanke u Turskoj.

VEZANI TEKST - Kalin: Proces Švedske i Finske za članstvo u NATO-u ne može napredovati ako nisu riješene sigurnosne zabrinutosti Turske

- Razgovori s Turskom idu u pozitivnom trendu i bit će nastavljeni. Mi vjerujemo u NATO-vu politiku otvorenih vrata koju podržava i Turska. Mislimo da možemo riješiti probleme (u vezi PKK-a i terorizma, op.a.) koje je iznijela Turska - kazao je Haavisto.

Dodao je kako će razgovori s Turskom do Samita NATO-a koji će u junu biti održan u Madridu biti iznimno važni.

Američki ministar Blinken izjavio je kako se razgovori između Turske i Finske i Švedske odvijaju na konstruktivan način i da SAD u kontaktu s Ankarom pomno prati proces.

Blinken je rekao kako je u New Yorku razgovarao s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom i da vjeruje kako će dvije zemlje na kraju procesa pristupiti NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.