open-navfaktor-logo
search
Slučaj u SAD-u
Mohammed bin Salman dobio imunitet u slučaju ubistva novinara
Sjedinjene Države su utvrdile da prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman ima imunitet od tužbe koju je podnijela zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija, objavio je BBC. 
18.11.2022. u 11:32
get url
text

Jamal Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog klerikalnog režima, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine

Američka obavještajna služba rekla je kako vjeruje da je princ Mohammed naredio ubistvo.

Ali u sudskim podnescima, američki State Department je izjavio da on ima imunitet zbog svoje nove uloge saudijskog premijera.

Khashoggijeva bivša zaručnica, Hatice Cengiz, napisala je na Twitteru da je "Jamal ponovno ubijen danas" sa ovom posljednjom odlukom.

Ona je, zajedno sa skupinom za ljudska prava Democracy for the Arab World Now (Dawn), koju je osnovao Jamal Khashoggi, tražila odštetu u SAD-u od prijestolonasljednika za ubistvo zaručnika.

Tužbom je optužila saudijskog čelnika i njegove dužnosnike da su "oteli, vezali, drogirali i mučili te ubili novinara i zagovornika demokratije, Jamala Khashoggija".

Princa Mohammeda imenovao je prijestolonasljednikom njegov otac, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, 2017. godine. Tridesetsedmogodišnjak je zatim dobio ulogu premijera u septembru ove godine.

On poriče bilo kakvu povezanost sa ubistvom Khashoggija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.