open-navfaktor-logo
search
Zakona još nema
Muke roditelja u KS: Kako nabaviti udžbenike koji se više ne izdaju
Roditeljima koji imaju više djece stvara se dupli trošak, jer za pojedine predmete moraju kupovati duple udžbenike, s obzirom na to da oni koji su koristili njihova starija djeca za neke predmete više ne važe
28.09.2018. u 08:13
get url
text
Udžbenici

Uprkos brojnim najavama predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zakon o udžbenicima u KS još nije usvojen. To znači da ni ove godine u svim školama nisu jedinstveni udžbenici za iste predmete, te da roditelje i njihovu djecu ponovo čeka konfuzija oko izbora knjiga.

U sarajevskim osnovnim i srednjim školama i dalje se koriste udžbenici koje je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja. Problem je u tome što ima nekoliko predloženih udžbenika po predmetu, a osnovni po kojem će raditi i učiti đaci, po svom nahođenju biraju nastavnici, odnosno direktori škola. Pored zabune koju im stvara ova situacija, roditeljima koji imaju više djece stvara se i dupli trošak, jer za pojedine predmete moraju kupovati duple udžbenike, s obzirom na to da oni koji su koristili njihova starija djeca za neke predmete više ne važe.

- Sve je isto kao i prethodnih godina, dakle kompletne komplikacije, koliko u srednjim školama potreba za većim brojem udžbenika, u osnovnim različitost udžbenika za jedan predmet, pa nemogućnost njihovog nasljeđivanja i tako dalje. Tu je mnoštvo problema, ali nastavnici se o udžbenicima dogovore onako kako mogu. Problem je u nastavnim planovima i programima, koji su napisani tako da vam treba više udžbenika za jedna predmet, to je ono što je najtužnije – kazala je za Faktor predstavnica Vijeća roditelja Dijana Parla, koje je učestvovalo u izradi Nacrta ovog zakona.

Usporen sistem

Roditeljima je itekako žao što zakon koji bi konačno riješio ovu oblast i roditeljima skratio muke kada je u pitanju nabavka udžbenika nije donesen do početka ove školske godine, ali se nadaju da će biti usvojen do iduće.

- Zakon je u dobroj fazi sada, tako da bi u narednoj školskoj godini trebao biti usvojen. On je pripremljen i bio je već spreman za skupštinske klupe. Komisija je uradila sve potrebne pripreme, zakon je otišao prema ministru koji je dalje to trebao uputiti prema Skupštini i Vladi. Taj dio se neće desiti do kraja mandata ove Vlade, ali do početka iduće školske godine najvjerovatnije hoće. Mi ćemo svakako istrajati na tome, jer je urađen jedan fin i kvalitetan prijedlog, po kojem bi  samo prvorangirani udžbenik bio u upotrebi – navodi Parla, dodajući da je čitav proces donošenja zakona išao sporo.

- Sve je nekako bilo usporeno, ali mislim da nije ni moglo ići puno brže jer je sve išlo transparentno. Pohvalila bih sve one koji su na tome radili. Mnistarstvo je tražilo izjašnjenje od svake zainteresirane strane po svakom amandmanu, tako da su danima čekali da dobiju od svih štamparskih društava očitanje. To nije mali posao i svi su to radili studiozno. Bilo bi zaista dobro da je moglo to biti doneseno prije početka ove školske godine, ali s obzirom na veliki broj sugestija koji je došao, dobro je da ćemo imati što kvalitetniji zakon, to je najbitnije – navodi Parla pojašnjavajući da bi se do sada riješio problem da se na početku mandata ove vlade radilo na donošenju strategije obrazovanja, umjesto što se resorno ministarstvo bavilo neki drugim problemima.

- Pobrkali su se prioriteti, mi još nemamo strategiju obrazovanja KS, a donosimo ovako važne dokumente, pa sve te reforme izgledaju površno. Zbog toga se nisu stigle uraditi krucijalne stvari – navodi Parla.

Dodaju da će novi zakon donijeti olakšanje i roditeljima, ali i nastavnicima.

- Bit će lakše i za djecu i za nastavnike jer će struka pisati te udžbenike i bit će samo jedan važeći udžbenik za jedan predmet. Struka sada radi reviziju nastavnih programa, kurikularnu reformu i sve bi to trebalo biti uvezano u sistemskom rješenju u stvarnom interesu i djece i nastavnika ovoga kantona – zaključuje Parla.

Udžbenika nema u knjižarama

Roditelji imaju problem i zbog toga što mnoge udžbenike koji su po nastavnom programu obavezni ne mogu naći u knjižarama.

- Nigdje ne mogu da nađem udžbenik Bosanski jezik Edite Kevro i Elvire Ćemalović-Dilberović izdavačke kuće "Bosanska riječ Tuzla" za sina koji ide u 7. razred osnovne škole. U svim knjižarama kažu da se ne izdaje već duže vrijeme, a radi se o obaveznoj literaturi za ovaj predmet – kazao nam je jedan od roditelja.

To nam je potvrdio i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro ističući da je takav problem čest, te da se ne radi samo o udžbenicima za Bosanski jezik.

- Ima nekoliko udžbenika koji se ne mogu uopće nabaviti, imamo stalno tih problema. Učenici i roditelji se onda snalaze kako stignu, posuđuju knjige, kopiraju, a ne bi trebalo tako da bude. Problem sa udžbenicima postoji već godinama, a uspjeli smo ga riješiti samo za 9. razred tako da zajedan predmet bude jedan udžbenik. To treba riješiti na takav način za sve razrede. Ministar Elvir Kazazović je pokušao da uradi to, ali nije uspio do kraja mandata –kazao je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.