open-navfaktor-logo
search
Nastavak akcije Storidž
MUP RS-a dostavio izvještaje protiv 34 osobe, zastrašivali i policijske načelnike
Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a je u okviru akcije "Storidž", Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila izvještaje o otkrivanju izvršilaca krivičnih djela protiv 34 osobe.
22.08.2022. u 14:39
get url
text

Sumnja se da su počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, krijumčarenje ljudi, paljevina, izazivanje opšte opasnosti i osiguranička prevara.

Osim međunarodnog krijumčarenja narkoticima, ljudima i oružjem, članovi kriminalne grupe sumnjiče se da su u prethodnim dogovorima zastrašivali policijske službenike i druge osobe na različite načine, kao što su oštećenjem i uništenjem lične imovine paljevinom i aktiviranjem minsko-ekspolozivnih sredstava, saopćeno je iz MUP-a RS.

VEZANI TEKST - Šta je prethodilo akciji "Storidž 2": Najveća zapljena skanka u BiH i dešifrovanje komunikacije putem "Sky-a"

Između ostalog, kako saznajemo, otac i sin Milivoje i Dušan Lovrenović se terete da su organizatori kriminalne grupe, i sumnjiče se da su 13. decembra 2019. godine zajedno sa Miletom Rosićem na području Bosanske Gradiške izvršili krivična djela izazivanje opšte opasnosti i paljevina. Sumnja se da su djela izvršena tako što su postavili i aktivirali eksplozivnu napravu ispred jednog ugostiteljskog objekta, koji se nalazi u sklopu gradskog stadiona, a u vlasništvu je člana porodice rukovodnog radnika Policijske uprave Bosanska Gradiška.

Nezvanično saznajemo da se radi o načelniku PU Bojanu Škoriću.

Sumnja se i da su isto vrijeme podmetnuli i požar na pilani u Bosanskoj Gradišci, koja se nalazi u vlasništvu članova porodice policijskog službenika PU Bosanska Gradiška.

Takođe, Lovrenovići se terete da su organizovali izvršenje krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, koje je počinjeno 1. septembra 2020. godine, postavljanjem eksplozivne naprave ispred kuće jednog lica u cilju njegovog zastrašivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.