open-navfaktor-logo
search
Nizozemska
Muškarcu koji je otac više od 500 djece širom svijeta sud naredio da prestane donirati spermu
Nizozemski sud u petak je naredio muškarcu, za kojeg su sudije rekle da je otac između 500 i 600 djece širom svijeta, da prestane da donira spermu klinikama.
29.04.2023. u 14:55
get url
text
Ilustracija

Radi se o 41-godišnjem Nizozemcu koji bi mogao bi biti kažnjen sa 100.000 eura po prekršaju ako se ogluši.

Zabranjeno mu je da donira klinikama za neplodnost u Nizozemskoj 2017. godine nakon što se pokazalo da je imao više od 100 djece.

Ali umjesto da prestane, nastavio je donirati spermu u inostranstvu i na internetu, piše BBC.

Sud u Hagu mu je naredio da dostavi spisak svih klinika kojim je donirao i od njih zatraži da unište njegovu spermu.

Rečeno je da je muškarac prevario stotine žena.

Nizozemske kliničke smjernice navode da donor ne smije imati više od 25 djece u 12 porodica.

Na sud ga je izvela fondacija koja štiti prava djece donatora, kao i majka jednog od djece koja su navodno nastala iz njegove sperme.

- Poenta je da je ova mreža srodstva sa stotinama polubraće i polusestara previše velika - rekao je portparol suda Gert-Mark Smelt.

Tužitelji su tvrdili da su kontinuirane donacije muškarca prekršile pravo na privatan život njegove djece, čiju sposobnost da formiraju romantične veze ometaju strahovi od slučajnog incesta.

Nakon što mu je bilo zabranjeno da donira nizozemskim klinikama za plodnost, gdje je već imao više od stotinu djece, nastavio je donirati u inostranstvu, uključujući dansku banku sperme Cryos koja posluje na međunarodnom nivou.

Muškarcu također nije dozvoljeno da kontaktira bilo koje buduće roditelje sa željom da je voljan donirati spermu... reklamirati svoje usluge potencijalnim roditeljima ili se pridružiti bilo kojoj organizaciji koja uspostavlja kontakt između budućih roditelja - rekao je sudija.

Donator je "namjerno dezinformirao" buduće roditelje o broju djece koju je već imao u prošlosti, saopćio je Okružni sud u Hagu.

- Svi ovi roditelji su sada suočeni s činjenicom da su djeca u njihovoj porodici dio ogromne mreže srodnika, sa stotinama polubraće i sestara, koje nisu birali - navodi se.

Sud je naveo da je "dovoljno uvjerljivo" da ovo ima ili bi moglo imati negativne psihosocijalne posljedice za djecu.

Tabloid Algemeen Dagblad napisao je i da se muškarac nudio na sajtovima koji povezuju potencijalne roditelje sa donatorima sperme, ponekad koristeći drugačije ime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.