open-navfaktor-logo
search
Unsko-sanski kanton
Mustafa Ružnić novi mandatar Vlade USK, a ovo su ministri
Na vanrednoj sjednici Skupštine USK za mandatara Vlade izabran je Mustafa Ružnić iz Cazina
17.10.2018. u 17:55
get url
text

Skupština Unsko-sanskog kantona smijenila je na današnjoj vanrednoj sjednici u Bihaću dosadašnju Vladu Huseina Rošića.

Dopredsjedavajući Skupštine Mladen Lonić sazvao je danas, na zahtjev 18 zastupnika  A-SDA, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka i DNZ-a sjednicu na kojoj je smijenjen predsjedavajući Nijaz Hušić te Vlada USK.

Nakon toga, ovi zastupnici izabrali su Mustafu Ružnića za mandatara. 

Novi ministri su Jasmin Karabegović - ministar unutrašnjih poslova, Damir Redžić - ministar pravosuđa i uprave, Amel Kamenčić - ministar privrede, Damir Omerdić - ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Adnan Alagić - ministar prostorsnog uređenja, Almir Mašinović - poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Sandi Salkić - ministar za boračka pitanja. Na ministarskim pozicijama ostali su kadrovi DF-a Zlatka Šepić - ministrica finansija i Hazim Kapić - ministar zdravstva, rada i socijalne politike.

Iako je do implementacije rezultata Općih izbora i imenovanja nove kantonalne vlasti ostalo tek dvadesetak dana, novoimenovane funskcionere to nije spriječilo da zasjednu u ministarske fotelje. 

Osamnaest zastupnika zatražilo je jučer pisanim putem od predsjedavajućeg Nijaza Hušića sazivanje vanredne sjednice za danas u 13 sati, ali nisu naveli obrazloženje niti predložili tačke dnevnog reda o kojima žele raspravljati. U zahtjevu su ovlastili dopredsjedavajućeg Mladena Lonića da zakaže sjednicu i predsjedava ukoliko to Hušić odbije uraditi. Međutim, iako je predsjedavajući zakazao za petak sjednicu Kolegija, a potom i Skupštine, njegov zamjenik iz reda srpskog naroda, inače kadar SDP-a, nije želio čekati nego je sjednicu zakazao za danas.

Smijenjeni dopredsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić zatražio je od Ustavnog suda FBiH ocjenu ustavnosti provedenih procedura jer smatra da nije postupano u skladu sa poslovnikom, Ustavom i zakonima.

Iako je vlast u Unsko-sanskom kantonu u ovom mandatu pretrpjela mnoge turbulencije, ovo je jedinstven slučaj da se vlada smjenjuje i imenuje nova neposredno prije formiranja nove vlasti u skladu sa izbornim rezultatima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.