open-navfaktor-logo
search
Nije bilo uzbune
Načelnik Bosanskog Broda: Vijest o eksploziji je dramatizovana
Jovičić je rekao da je posjetio povrijeđene radnike u bolnici u Doboju te da se svi dobro osjećaju
10.10.2018. u 13:08
get url
text

Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Jovičić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je situacija u rafineriji nafte pod kontrolom nakon sinoćnje eksplozije u kojoj je jedan radnik poginuo, javlja Anadolu Agency (AA).

Jovičić je rekao da je posjetio povrijeđene radnike u bolnici u Doboju te da se svi dobro osjećaju.

-Kao načelnik imam neka lična saznanja i lično sam pratio čitav događaj. Imam zvanično saopćenje kompanije. Vijest je možda više dramatizovana nego što je to stvarni razmjer ovog događaja. Imam tužnu i tešku vijest za Brođane i rafineriju, jer jedan radnik je sinoć poginuo u požaru i izražavam saućešće. Upravo sam se vratio iz Doboja gdje sam posjetio radnike koji se nalaze u bolnici, odlično se osjećaju, na pretragama su i prema izjavi glavnog ljekara oni će biti otpušteni iz bolnice - kazao je načelnik.

Jovičić se zahvalio na podršci susjednih općina koje su ponudile pomoć.

-Zahvaljujem se na velikoj podršci i spremnosti da se pomogne rafineriji i općini Bosanski Brod, s obzirom na to da je informacija o razmjerama eksplozije i havarije višestruko uvećana, ali svejedno dužan sam da spomenem načelnika općine Modriča koji je poslao sanitetsku ekipu, načelnika općine Derventa i načelnika susjedne općine Dusparu koji je osigurao prohodnost preko grancie bez zadržavanja kola hitne pomoći i ljekara jer se smatralo da je velika havarija. Naša vatrogasna jedinica je zajedno s vatrogasnom jedinicom iz rafinerije uspjela bez dodatne pomoći da ugasi požar - rekao je Jovičić.

On je dodao kako su se radnici vratili na svoja radna mjesta s nekih sat do sat i pol kašnjenja, osim na mjestu gdje je nastala eksplozija.

-Treća smjena rafinerije je ušla redovno na posao, ušli su radnici sa kašnjenjem od sat, sat i po vremena. Sve se u gradu odvija na standardan način, bilo je straha. Ova nesreća je bila s kobnim ishodom, ali smatram da nije toliko loše stanje kako je predstavljeno. Nije bilo uzbune u Bosanskom Brodu, alarmiranja jer nije bilo potrebe. Rafinerija je društveno odgovorna firma i nema nikakvih čestica u zraku što me novinari pitaju - rekao je Jovičić.

Komandir Policijske stanice Bosanski Brod Slobodan Milićević rekao je danas kako je prema prvim informacijama povrijeđeno osam radnika u eksploziji u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

-Sinoć u 21.30 sati dežurna služba PS Bosanski Brod obaviještena je da je na jednom od postrojenja, tačnije na postrojenju tzv. 05 za proizvodnju dizel goriva i benzina došlo do eksplozije koja je izazvala požar na postrojenju usljed čega je došlo do povređivanja određenog broja radnika koji su tu radili - rekao je Milićević.

Dodao je da su po dolasku u rafineriju informisani da je u prvi mah povrijeđeno osam radnika, koji su svi prevezeni u Dom zdravlja Bosanski Brod, nakon čega je njih šest upućeno u bolnicu u Doboju, gdje su im konstatovane lakše tjelesne povrede i oni su van životne opasnosti.

Milićević je naglasio kako su u tom trenutku imali saznanja da se jedan od radnika vodi kao nestao.

-U tom trenutku smo raspolagali saznanjima da se jedan od radnika vodi kao nestao i tragali smo za njim. Došlo je do saznanja da je još jedan radnik lakše povrijeđen. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju. Nakon toga je o svemu informisan tužilac tužilaštva u Doboju, nakon čega je naređeno da se lice mjesta osigura i da se obavi uviđaj ujutro. Radnik je bio zaposlen na susjednom postrojenju, operater, to je njegovo radno mjesto. Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Istraga će utvrditi pravi uzrok smrti - rekao je Milićević.

Na pitanje novinara o razmjerama štete, Milićević je rekao kako su vatrogasne jedinice odradile veliki posao.

-Ono što sam zatekao tamo je da nadljudskim snagama PVJ gasi požar. Nije bio strašan prizor što se tiče povreda, jer su lakše tjelesne povrede. Nama je primarno bilo da pronađemo nestalog radnika. Sve u svemu, lično, kao profesionalac naišao sam na odgovoran pristup svih jedinica koji su se našli u rekordnom roku tamo i uspjeli su da savladaju požar, koji je lokalizovan i ugašen oko 22.40 i tada je prestala svaka opasnost za neke druge havarije - rekao je Milićević.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije, vidio se iz susjedne Hrvatske, iz Slavonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.