Stanovnici Ukrajine su "žrtve ilegalnog i neviđeno brutalnog napadačkog rata Rusije", a u tome "ukrajinski narod zaslužuje najveće priznanje kako brani slobodu, demokratiju i samoodređenje". Kao predstavniku ukrajinskog naroda, nagrada se dodjeljuje predsjedniku Zelenskom koji se pokazao kao uporište i primjer za svoj narod, ali i kao "uzor za sve građanke i građane Evrope koji stoje uz evropske ideale i vrijednosti", navodi se obrazloženbju, prenosi dw.com.

Zelenski teži svoju zemlju uvesti u Evropsku uniju i prihvaća njene vrijednosti, a nakon sad skoro deset mjeseci rata gdje je 40 miliona stanovnika Ukrajine podnijelo goleme žrtve, oni zaslužuju "ohrabrenje da brzo provedu pristupne pregovore s Evropskom unijom". 

Direktorij za nagradu saopćio je kako će Zelenski "lično i kao predstavnik svog naroda" primiti ovu nagradu, što zvuči iznenađujuće jer ukrajinski predsjednik nikada nije napustio svoju domovinu od početka rata.

Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u kraljevskom sjedištu Karla Velikog, vijećnici grada Aachena. Ona se dodjeljuje još od 1950. osobama i institucijama koji su se pokazali zaslužnima za međusobno razumijevanje i ujedinjenje Evrope.