open-navfaktor-logo
search
Kriminal
Najopasnija svjetska banda zapošljava više nego država
Banda MS-13 iz Salvadora unajmila je za razne poslove 60 hiljada ljudi
04.11.2018. u 15:14
get url
text

Mnogi smatraju da je MS-13 banda iz Salvadora i najopasnija banda na svijetu. Prema pisanju Newsweeka, MS-13 zaposlila je, odnosno unajmila za razne poslove 60.000 ljudi, koji za MS-13 rade kao špijuni, dileri, ubice, doušnici i slično. To je tri puta veći broj od 20.000 Salvadoraca koji rade za dvije najveće kompanije u Salvadoru. MS-13 cijeli Salvador drži pod kontrolom skupa s bandom Barrio 18.

Kako piše Wall Street Journal, čak i političari i njihove stranke moraju obje bande pitati za dozvolu kada u nekom gradu žele organizirati politički skup. Bande kontroliraju i sela u kojima prijete stanovništvu da će im zapaliti usjeve ako im ne plate. MS-13 mjesečno zarađuje blizu milion dolara od takvih iznuda, koje nisu ograničene samo na poljoprivrednike nego i na ostale ekonomske grane i trgovinu.

Organizirani kriminal u Salvadoru, ali i ostalim zemljama "sjevernog trokuta", Hondurasa i Guatemale postao je profitabilan posao, a pretpostavlja se da je u sve tri države preko 100.000 ljudi uključeno u kriminalne poslove. Stopa ubistava u Salvadoru je prije dvije godine bila najviša na svijetu - čak 83 ubistva na 100.000 stanovnika.

Istraga pokrenuta početkom godine otkrila je da vođe MS-13 usko sarađuju s bandama u Americi, gdje često dolaze predstavnici salvadorske bande.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.