open-navfaktor-logo
search
U interesu pravde
Nakon slučaja Mladić: Meron se povlači i iz Žalbenog vijeća Karadžiću
U cilju sprečavanja odugovlačenja postupka po žalbi u ovom slučaju, u interesu je pravde da se povučem iz ovog slučaja - naveo je sudija Meron
27.09.2018. u 15:40
get url
text

Predsjednik sudskog Mehanizma u Hagu, sudija Theodor Meron donio je danas odluku da se povuče iz Žalbenog vijeća koje treba da odluči o žalbama na presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, javio je Tanjug.

Karadžić je jučer zatražio izuzeće Merona zbog sumnje u njegovu pristrasnost, imajući u vidu raniju odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti u slučaju Ratka Mladića, koja je donesena početkom mjeseca. 

U odluci koju je danas objavio Mehanizam u Hagu, Meron tvrdi da bi u nastavku žalbenog procesa protiv Karadžića nastavio da postupa nepristrasno, ali da odluku o svom povlačenju iz Žalbenog vijeća donosi jer bi proslijeđivanje Karadžićevog zahtjeva sudiji Antoanetiju moglo da dovede do daljeg odugovlačenja žalbenog postupka. To bi, kako je naveo, moglo da šteti interesima Mehanizma.

Sudija je ipak podsjetio da je Karadžić, kako ga citira, "poštovao njegovu procesnu pravičnost tokom žalbenog postupka i njegovu izvanrednu brigu o njegovom zdravlju i uvjetima boravka u pritvorskoj jedinici“, kao i da Karadžić "ne tvrdi izričito da je (Meron) pristrasan protiv njega“.

Ukazao je i na odličan napredak žalbenog postupka u kojem je i pored odlaganja od 217 dana, žalbeno vijeće planiralo da izrekne drugostepenu presudu do kraja godine.

- Međutim, da u cilju sprečavanja odugovlačenja postupka po žalbi u ovom slučaju, u interesu je pravde da se povučem iz ovog slučaja - naveo je sudija Meron.

Karadžićeva odbrana je u svom zahtjevu navela da izuzeće Merona traži jer se „u velikoj mjeri suočavao sa dokazima i nalazima u vezi sa spornim činjenicama i pitanjima koja su predmet žalbe i izvukao je zaključke u kojima je potvrdio osuđujuće presude protiv podređenih Karadžiću".

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.