Kako je saopćenjo iz FUP-a, D. K. se sumnjiči da je koristeći se znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram kreirao korisnički račun sa kojeg je od 16. aprila uspostavio online komunikaciju sa dječakom od 11 godina, pritom se predstavljajući kao 17-godišnja djevojka.

Iako je znao da razgovara sa 11-godišnjakom, Goraždanin mu je poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtijevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavao ga navesti da snimi video.

- U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtijevao sastanak sa maloljetnim djetetom na području Sarajeva, s ciljem seksualnog iskorištavanja istog - navodi se u saopćenju.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Goraždu pretresen je stan koji koristi osumnjičeni, te su tom prilikom pronađeni i oduzeti računar, tablet i mobitel koji su korišteni prilikom činjenja ovog krivičnog djela, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku. 

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađen u prostorijama FUP-a, nakon čega će u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. 

Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i uz saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona