open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo potvrdilo
Narodno pozorište Tuzla: Glumac prijavljen za seksualno uznemiravanje kolegice
Glumcu stalno zaposlenom u Narodnom pozorištu (NP) Tuzla disciplinska komisija ove teatarske kuće izrekla je opomenu pred otkaz zbog seksualnog uznemiravanja kolegice, potvrdio je direktor NP Tuzla Mirza Ćatibušić.
21.04.2021. u 15:11
get url
text
Narodno pozorište Tuzla

Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona iz Pozorišta je upućena krivična prijava protiv glumca, a po toj prijavi tužilačka odluka još uvijek nije donesena.

Detalji prijave

- Imamo prijavu o seksualnom uznemiravanju iz februara ove godine, koju je podnijelo odgovorno lice iz NP Tuzla. Formiran je predmet i dodijeljen tužiocu. Ubrzo će biti saslušan direktor pozorišta kao odgovorna osoba i druge osobe da bi se provjerili navodi prijave - kaže glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Nezvanično saznajemo da u prijavi ima elemenata i bludnih radnji, ali i kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, pa nije isključeno da predmet bude prenesen u nadležnost Tužilaštva BiH.

O incijalima prijavljenog u ovoj fazi postupka u Tužilaštvu TK ne mogu govoriti.

Sve je počelo nakon anonimne objave na Facebook stranici "Nisam tražila", iz januara ove godine, na kojoj su žrtve seksualnog zlostavljanja dijelile svoja iskustva.

Glumac iz Tuzle svoju kolegicu zatvorio je u jednu sobu u pozorištu, navodi se u objavi na Facebooku, obnažio se i nagovarao je na spolni odnos, koji je ona odbijala. Nakon toga u prostoriju je ušao još jedan kolega, koji je brzo potom otišao, a za njim i glumica. Ovo je samo jedna od uznemirujućih situacija vezana za istog glumca, koje je navela njegova kolegica.

Mnogi su s zgražanjem primili informaciju da je glumac kažnjen samo opomenom, bez da je dobio otkaz te je i nakon sramanog ponašanja dobio posao u nekoliko predstava.

- Po Zakonu o radu FBiH od počinjenja djela do zastare može proteći godinu dana. Djelo se desilo u maju 2019. godine, a nama je prijavljeno u februaru 2021. godine. Dakle, mjera otkaz o radu može izreći najkasnije godinu dana od učinjenja povrede radne obaveze - pojašnjava direktor Ćatibušić.

Diciplinski postupak

Članovi Disciplinske komisije koja je izrekla opomenu pred otkaz su zaposlenici pozorišta, a među njima je bio i jedan kolega glumac.

- Da je izrečena disciplinska mjera otkaza to bi bilo nezakonito i disciplinski postupak bi bio poništen - ističe Ćatibušić.

O identiteu počinitelja u pozorištu kažu da ne mogu govoriti, jer je njihov postupak interan.

- Tužilaštvu smo odmah po objavi na Facebook stranici "Nisam tražila" podnijeli prijavu protiv NN lica. Nakon toga se javila kolegica koja je kolegu prijavila imenom i prezimenom i mi smo tu dopunu, s punim imenom i prezimenom, proslijedili Tužilaštvu - kaže Ćatibušić.

Iz NP Tuzla uputili su i saopćenje u kojem se, između ostalog, navodi da je "Disciplinska komisija utvrdila, obzirom na težinu djela koje se stavlja na teret i na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, da će izrečena mjera pismenog upozorenja pred otkaz zadovoljiti svrhu kažnjavanja te djelovati preventivno kako prema počiniocu tako i u cijelom kolektivu".

- Važno je istaći da je i vanjska saradnica (žrtva napastvovanja op.a.) prilikom svog iskaza pred komisijom navela da bi takvu kaznu smatrala adekvatnom, što se nalazi u zvaničnom zapisniku - naveli su u saopćenju NP.

Nezvanično saznajemo da će zapisnik koji je sačinila Disciplinska komisija NP Tuzla, biti dio dokumentacije prilikom provjere navoda iz prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.