open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Nastavljaju se protesti protiv Francuske, demonstranti spalili slike Macrona
Stotine demonstranata u Pakistanu u nedjelju su spalile slike francuskog lidera Emmanuela Macrona i skandirale antifrancuske parole.
01.11.2020. u 17:06
get url
text

Demonstracije su počele prošle sedmice zbog antiislamskih stavova Macrona koji je ranije kazao i kako neće odustati od objavljivanja karikatura u kojima vrijeđa poslanika Muhammeda.

Macron je u razgovoru za Al Jazeeru branio slobode izražavanja i francuske sekularne vrijednosti.

Iz Macronovog ureda navedeno je da je cilj intervjua razjasniti nesporazume oko stava Francuske i njegovih riječi za koje kažu da su izvučene iz konteksta.

- Nikad to nisam rekao - rekao je Macron objašnjavajući da su neki pogrešni prevodi njegovih riječi u medijima pokazali da podržava karikature koje vrijeđaju proroka Muhameda.

Macron je objasnio da su sve religije podložne slobodi izražavanja i "tim crtežima".

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda. U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.

Kampanje su brzo naišle na veliku podršku na društvenim mrežama, a takva pojava je zabrinula francuske vlasti jer bi to mogao biti ozbiljan udar na francusku ekonomiju.

U nedjelju su u pakistanskom gradu Karachi stotine pristalica glavne islamističke stranke Jaamat-e-Islami zapalile Macronovu sliku. Oko 500 ljudi skandiralo je protiv Macrona i pozvalo na bojkot francuskih proizvoda.

Grupa je krenula prema francuskom konzulatu u gradu, dok su to područje osiguravale sigurnosne snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.