open-navfaktor-logo
search
Nepal
Nestao putnički avion s 19 putnika i tri člana posade
Putnički avion je nestao u Nepalu u nedjelju ujutro, 29. maja, s 22 osobe u njemu, saopćila je aviokompanija.
29.05.2022. u 09:35
get url
text
Avion Tara Air

Avion Twin Otter poletio je iz zapadnog grada Pokhare u 9.55 sati po lokalnom vremenu za Jomsom, ali je ubrzo izgubio kontakt s kontrolom letenja.

Sudarshan Bartaula, portparol Tara Aira, je za AFP rekao da je na letu bilo 19 putnika i tri člana posade.

Avion, koji je bio na 15-minutnom redovnom letu, izgubio je kontakt sa aerodromskim tornjem ubrzo nakon polijetanja.

Policijski zvaničnik Ramesh Thapa rekao je da nema informacija o avionu Twin Otter i da je potraga u toku, prenio je AP.

Phanindra Mani Pokharel, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da su dva helikoptera raspoređena za operaciju potrage, ali je dodao da je vidljivost slaba i da će to vjerovatno ometati potragu.

Nepalska avioindustrija je procvjetala posljednjih godina. Ali osiromašena himalajska nacija ima lošu sigurnost u zračnom prometu zbog nedovoljne obuke i održavanja.

Evropska unija zabranila je svim nepalskim avio kompanijama pristup svom vazdušnom prostoru iz sigurnosnih razloga.

Ova zemlja također ima neke od najudaljenijih i najzahtjevnijih pista na svijetu, okružene snježnim vrhovima s prilazima koji predstavljaju izazov čak i za vrhunske pilote.

U martu 2018. godine, avion US-Bangla Airlinesa srušio se u blizini međunarodnog aerodroma u Katmanduu, pri čemu je poginula 51 osoba.

Sljedeće godine tri osobe su poginule kada je avion izletio s piste i udario u dva helikoptera prilikom polijetanja u blizini Mont Everesta.

Također 2019. godine, ministar turizma Nepala Rabindra Adhikari bio je među sedam poginulih kada se helikopter srušio na brdovitom istoku zemlje.

Ovog mjeseca otvoren je drugi međunarodni aerodrom u Nepalu u Bhairahawi, s ciljem da budističkim hodočasnicima iz cijele Azije omogući pristup Budinom rodnom mjestu u obližnjem Lumbiniju.

Projekat vrijedan 76 miliona američkih dolara će ublažiti pritisak na preopterećen međunarodni aerodrom u Katmanduu, piše Channel News Asia.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.