open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Nijemaci demantirali Trumpa: Sunčanje ne pomaže u liječenju oboljelih od COVID-19
Sunčanje ne pomaže u liječenju COVID-19 niti sprečava zarazu, objavila je jedna njemačka agencija nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da se virus brže rasprši na suncu.
24.04.2020. u 19:52
get url
text

- UV radijacija može dovesti, između ostalog, do suzbijanja odgovora imunološkog sistema. Bolesni se ne smiju izlagati najjačem suncu o kojoj god je bolesti riječ – kazala je glasnogovornica njemačkog Saveznog ureda za zaštitu od radijacije (BfS).

Naglasila je i da pretjerano sunčanje povećava rizik od raka kože i istaknula da njena agencija ne preporučuje "dug, nezaštićen boravak na suncu".

Podsjetimo, američki predsjednik je tokom konferencije za medije u Bijeloj kući jučer govorio o potencijalnim idejama za liječenje koronavirusa.

Bill Bryan, čelnik naučno - tehnološkog odjela Ministarstva državne sigurnosti, naveo je istraživanje koje pokazuje kako koronavirus značajno manje preživi u ljetnim uvjetima na suncu.

- Nadam se da će ljudi uživati na suncu, a ako će to imati utjecaja to je odlično - rekao je Trump.

I predsjednik i zaposlenik ministarstva nisu rekli kako je istraživanje provedeno.

- Oni koji vjeruju da sunčeve zrake mogu ubiti virus i tako izliječiti COVID-19 griješe – objavili su iz Saveznog ureda za zaštitu od radijacije još prije nekoliko dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.