open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Njemačka pred novim, strožijim mjerama: Moguća i zabrana kretanja po noći
Dan uoči sastanka savezne i pokrajinskih vlada na temu nastavka napora za suzbijanje pandemije, u Njemačkoj se danas raspravlja o eventualnom uvođenju zabrane noćnog kretanja ili obveze nošenja FFP2 maski u sredstvima javnog prijevoza.
18.01.2021. u 15:53
get url
text

- Postoji niz mogućih novih mjera: od uvođenja zabrane noćnog kretanja preko obveze nošenja FFP2 maski u javnom prijevozu pa do obveze rada od kuće - rekao je savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier.

I dalje se treba usredotočiti na cilj maksimalnog smanjenja privatnih kontakata, istaknuo je ministar u vladi Angele Merkel za dnevnik Rheinische Post.

- Koja je svrha zatvaranja vrtića i škola ako u privatnom krugu i dalje dolazi do puno previše kontakata - rekao je Altmaier.

Bavarska već uvela strožije mjere

U saveznoj pokrajini Bavarskoj od ponedjeljka su već na snazi dodatne mjere obveze nošenja FFP2 maski i zabrane noćnog kretanja.

Premijer ove pokrajine Markus Soeder apelirao je i na premijere ostalih saveznih pokrajina da uvedu strožije mjere.

- Mislim da je besmisleno da se dogovorimo o nekim mjerama koje onda pola (saveznih) pokrajina ne uvede - rekao je Soeder za TV postaju ARD.

U slučaju uvođenja obveze nošenja FFP2 maski opoziciona stranka Zeleni zatražila je subvencije za siromašnije slojeve građana.


Ove maske se još od decembra besplatno dijele starijima od 60 i ugroženim grupama.

Savezna kancelarka Angela Merkel je prije dvije sedmice na sastanku s predstavnicima saveznih pokrajina donijela nove strožije mjere, ali riječ je samo o preporukama koje savezne pokrajine mogu uvoditi po potrebi.

Prije dvije sedmice je, uz mjere zatvaranja koje su na snazi od početka novembra, odnosno sredine decembra, dogovoreno uvođenje dodatnih mjera poput zabrane kretanja izvan radijusa od 15 km za one gradove i okruge u kojima je sedmodnevna incidencija veća od 200.

Isto tako je uvedena i mjera po kojoj je članovima jednog domaćinstva dozvoljena posjeta još samo jedne osobe iz nekog drugog domaćinstva.

Od prije je na snazi mjera zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata te trgovina maloprodaje s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine i apoteke.

Moguća i zabrana noćnog kretanja

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz rekao je da se uoči sutrašnjeg kriznog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada, "raspravlja o nizu mogućih novih mjera".

- U igri je i zabrana noćnog kretanja, ali ono što je gotovo sigurno je produženje mjera zatvaranja za najmanje dvije sedmice - rekao je Scholz za medijski portal Bild.

Glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja, Karl Lauterbach, zauzeo se za uvođenje kompletnog zatvaranja društvenog i privrednog života u trajanju od tri sedmice.

- Širenje mutacije koronavirusa mora se pod svaku cijenu zaustaviti - poručio je Lauterbach preko Twittera.

Borba protiv mutiranog virusa

Savezna vlada u ponedjeljak je izdala uredbu po kojoj su laboratorije od sada dužne provjeravati postojanje mutiranih oblika virusa.

Kao jedan od razloga pomicanja termina sastanka saveznih i pokrajinskih vlasti, premijer savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier navodi brzinu širenja mutiranog virusa.

- U virtualnom sastanku sudjelovat će i naučnici iz Velike Britanije gdje je prvo primijećen novi soj virusa - rekao je Bouffier.

Promatrači računaju na to da će na sutrašnjem sastanku biti još jednom izvršen pritisak na poslodavce da ondje gdje god je moguće, zaposlenicima omoguće rad od kuće. Ministar Scholz želi da ne ostane sve na apelima nego da se poslodavce zakonski prisili na to da zaposlenima omoguće rad od kuće.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u ponedjeljak da je broj novozaraženih počeo lagano opadati, ali da je Njemačka još daleko od zadanog cilja smanjenja incidencije ispod 50.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.