open-navfaktor-logo
search
Ceremonija u Švedskoj
Novinar koji je isprovocirao Handkea: Kraljevska porodica i Akademija podržat će djelo negatora genocida
Naveo je i da je Handke prezirao novinare koji su pisali o ratu i otkrili dokaze o srpskim zločinima, a u jednoj knjizi, navodi Maass, opisuje nas kao "horde stranih reportera svake večeri u hotelskom baru" i implicira da smo izmišljali priče
07.12.2019. u 22:29
get url
text

Novinar Peter Maass isprovocirao je na press konferenciji u Stockholmu dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea pitanjem o genocidu u Srebrenici, a danas je o svemu tome napisao tekst za The Intercept.

Maass je pitao zašto u svojim Knjigama Handke nije priznao dokumentovanu činjenicu da su hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine i zašto ne želi da prizna da su se masovna ubistva dogodila.

Podsjećamo, Handke je na postavljeno pitanje odgovorio uvredama.

- U posljednjih osam, devet sedmica dobio sam divan pisma od ljudi koji čitaju. Samo jedno anonimno pismo je imalo u sebi toaletni papir. Želio bih reći novinarima koji postavljaju takva pitanja, da više preferiram anonimno pismo sa toaletnim papirom nego vaša prazna i neznalačka pitanja - rekao je Handke.

Maass je u tekstu napisao da je 1992. godine počeo izvještavati o ratu u BiH te da je obišao srpske koncentracione logore u kojima su uglavnom bili muslimani. Izvještavao je o opsadi Sarajeva, a kasnije i o Srebrenici.

- Strategija Srba bila je brutalno jednostavna: izgladnjeti i hladnoćom iscrpjeti muslimane da se predaju. Rat je trajao do ljeta 1995. godine, kada se dogodio masakr u Srebrenici, koji je bio posljednje slamka za SAD i saveznike da bombarduju položaje Srba i završe rat - napisao je, između ostalog, Maass.

Naveo je i da je Handke prezirao novinare koji su pisali o ratu i otkrili dokaze o srpskim zločinima, a u jednoj knjizi, navodi Maass, opisuje nas kao "horde stranih reportera svake večeri u hotelskom baru" i implicira da smo izmišljali priče.

- Dana 10. decembra, na svečanosti u Stockholm Concert Hallu, kralj Carl XVI Gustaf treba da preda Handkeu zlatnu medalju Nobelove nagrade za literaturu. U tom momentu švedska kraljevska porodica i Švedska akademija će zvanično i potpuno podržati djelo negatora genocida - zaključio je Maass.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.